Joris Hébrard, a Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés képviselője részt vett, és beszédet is mondott március 17-én egy Vaucluse-ban újonnan épült mecset átadásán.
Zoom
Fotó: fdesouche.com
"Francia"országban az utóbbi években nem számít ritkaságnak egy új mecset építése (az országban 2500-3000 között van a muszlim imahelyek száma). Az viszont sokakat meglepett, hogy legutóbb, március 17-én, a dél-franciaországi Pontet városában átadott mecset avatásán a Nemzeti Tömörülés politikusa is részt vett.
Joris Hébrard-t a Francia-Török Kulturális Szövetség hívta meg az eseményre, ahol a képviselő nem csak megjelent, de beszédet is mondott, és ő vágta el az épület elé kifeszített szalagot.
Zoom
Fotó: Philip Dauphin
Az 1500 négyzetméter alapterületű, visszafogottnak nem mondható épülethez egy minaret is tartozik. Az átadó ünnep alkalmából török és francia zászlókat húztak fel a létesítményre.
Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés korábbi elnöke kijelentette, hogy nem helyesli a képviselő lépését.
– Egyáltalán nem tudtam erről. Ez egy egyéni kezdeményezés volt, amit természetesen nem helyeslek – nyilatkozta Le Pen, de hozzátette, Hébrard számára nem lesz következménye ennek az esetnek. "Mindenkinek joga van hibázni" – kommentálta.
A párt egy másik képviselője értetlenül állt a helyzethez. "Nem értem. Ez tényleg nagy ostobaság, gyakorlatilag hátat fordít annak, ami a kampányunk egyik központi eleme és fontos mozgatórugója volt" – mondta.
A férfit először 2014-ben választották meg polgármesternek, majd 2020-ban újra bizalmat szavaztak neki a helyiek. Azzal, hogy részt vett a megnyitón, a helyi török közösség támogatását igyekezett megszerezni a következő választásra.
A török kisebbség nagy arányban jelen van Pontet városában, és egyre komolyabb befolyást szereznek a közösség életében. Ez a lépés mégis meglepő a Nemzeti Tömörülés képviselőjétől, hiszen a párt programjának egyik alapvető célja a bevándorlás visszaszorítása, és az európai keresztény kultúra megőrzése.
Ugyanakkor Le Penék nem először tesznek meglepő lépéseket, hogy minél szélesebb körben szerezzenek népszerűséget.
2022 novemberében Marine Le Pen azt nyilatkozta, hogy támogatja az abortuszhoz való jog alkotmányba foglalását. November 25-én meg is szavazta a javaslatot, amelynek célja az volt, hogy az USA-val és Európa más országaival szemben Franciaországban ne lehessen szűkíteni, korlátozni, esetleg teljesen betiltani a művi terhességmegszakítást. A Nemzeti Tömörülés nemrég ebben a kérdésben is más véleményen volt, a párt más politikusai korábban betiltották volna a terhességmegszakítást - írja a Mandiner.