Kilenc kínai harci repülőgép átlépte pénteken a Kínát és Tajvant elválasztó Tajvani-szoros középvonalát - közölte a tajvani védelmi minisztérium, amely "irracionálisnak" nevezte a kínai manővert.
A tajvani védelmi minisztérium közleményben ítélte el a gyakorlatozó kínai gépek berepülését, amelyet szerintük Kína szándékosan hajtott végre azért, hogy feszültséget keltsen a szorosban. A tajvani fegyveres erők saját harci repülőgépeikkel és hadihajóikkal fokozott figyelemmel követték a helyzetet, elsősorban azt szem előtt tartva, hogy "ne súlyosbítsák a konfliktust vagy idézzenek elő nézeteltérést" - tette hozzá a tárca.
A középvonal nem hivatalos határnak számít Kína és Tajvan között.
Az éppen az Egyesült Államokban tartózkodó Caj Jing-ven tajvani elnök azt mondta a Hudson Institute egy rendezvényén csütörtökön, hogy Kína szándékosan növeli a feszültséget a térségben, de Tajpej mindig óvatosan és higgadtan reagál azért, hogy a világ láthassa: a két fél közül Tajvan az, amelyik "felelősségteljesen" jár el.
A két ország közötti feszültséget tovább élezi, hogy Caj Jing-ven várhatóan jövő héten találkozni fog a washingtoni képviselőház republikánus elnökével, Kevin McCarthyval. Kína megtorlással fenyegette meg Tajvant, ha erre a találkozóra sor kerülne.
Kína a saját részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és vezetése korábban aláhúzta: ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről.
(MTI)