Egy dél-svédországi kikötő lett a Dél-Amerikából Európába csempészett kokain átrakodó központja - figyelmeztetett a svéd vámhivatal, miután idén több nagyszabású szállítmányra csaptak le.
"Svédország és Helsingborg kikötője lett az európai feketepiacra szállított dél-amerikai kokain átrakodó központja" - jelentette ki sajtótájékoztatóján Magnus Pettersson, a svéd vámhivatal nemzetközi és szervezett bűnözés elleni részlegének főügyésze. Az év eleje óta a vámhivatal 867 kilogramm kokaint foglalt le ebben a kikötőben, szemben a 2022 folyamán egész Svédország területén elkobzott 822 kilogrammal. "Ez a mennyiség példa nélkül áll a svédországi bűnözés történelmében" - mondta a főügyész.
Az esetek többségében a kábítószert Dél-Amerikából, elsősorban Ecuadorból érkező, gyümölcs- és zöldségszállító konténereket szállító bérelt hajókon csempészték be az országba.
A helsingborgi kikötőben nem volt kellőképpen rendszeres az ellenőrzés, és a kikötő biztonsága is hagyott kívánnivalót maga után, így alakult ott ki "a kokain szinte szabad áramlása" - mondta az ügyész.
A vámhivatal szerint a svéd és nemzetközi bűnözői hálózatok közreműködésével folyó csempészet felszámolása érdekében minden egyes Dél-Amerikából érkező és Helsingborgon áthaladó hűtőkonténert ellenőrizni kellett volna.
Az elmúlt hónapokban a svéd hatóságok több bizonyítékot találtak arra, hogy a csempészek a kikötői övezetben rakodták ki az drogot, és különböző bűnjeleket is találtak.
További vámtiszteket vonultattak fel a kikötőbe, ennek ellenére kevés embert vettek őrizetbe, legutóbb decemberben két albán állampolgárt, akik 47 kilogramm kokaint vettek át.
Svédországban az elmúlt években elszaporodtak a lövöldözések és a pokolgépes merényletek a kábítószercsempész bandák leszámolásai következtében.
(MTI nyomán)