Stratégiai kudarc Oroszország számára az Ukrajna ellen folytatott háború - jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken Helsinkiben.
Zoom
Blinken ma Helsinkiben (fotó: Lehtikuva / Reuters)
Az orosz "agresszió jelentősen visszaveti Oroszország katonai, gazdasági és diplomáciai erejét, illetve befolyását a következő években" - mondta Blinken a NATO legújabb tagállamának fővárosában elmondott beszédében.
Az amerikai diplomácia vezetője hozzátette: egy erős Ukrajna "előfeltétele" annak, hogy "valódi béke" jöhessen létre a térségben. Blinken visszautasította azt az elképzelést, hogy a front jelenlegi állása alapján kellene tűzszünetet kötni, mert az csak "konszolidálná" Vlagyimir Putyin orosz elnök uralmát, és lehetőséget adna neki egy újbóli támadásra.
Az amerikai tárcavezető szerint Washington minden olyan kezdeményezést támogat, amelynek célja a konfliktus lezárása, de minden ilyen kezdeményezésnek szem előtt kell tartania Ukrajna szuverenitását, területi integritását és függetlenségét. "Akár Brazília, akár Kína vagy bármely más ország erőfeszítéseit támogatjuk, ha hozzájárulnak az igazságos és tartós béke létrehozásához" - mondta.
Blinken beszédében kifejtette, hogy az Egyesült Államok segít "a jövő ukrán hadseregének felépítésében", ami - szavai szerint - "egy modern légierőt, integrált lég- és rakétavédelmi rendszert, fejlett harckocsikat, saját lőszergyártási kapacitást és kiképzést" jelent.
Antony Blinken arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok nagyobb figyelmet fordít a kínai "fenyegetésre" az Ukrajna elleni háború kezdete óta. Az ukrajnai válság "nem terelte el a figyelmet" a Pekinggel folytatott egyre intenzívebb versengésről - fogalmazott az amerikai külügyminiszter, hangoztatva, hogy az Ukrajnának nyújtott támogatás miatt nem gyengült meg Washingtonnak az a képessége, hogy reagáljon egy esetlegesen Kínából vagy máshonnan érkező fenyegetésre.
Blinken Finnország után a héten Norvégiába és Svédországba látogat.
Frissítés: a zsidó külügyér gondoskodik a Moszkva által teljesíthetetlennek tartott feltételekről - kicsit sem érdekes, hogy ők szabják ezeket
Antony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken Finnországban arról is beszélt, hogy milyen békét tartanak elfogadhatónak az ukrajnai háborúban.
Azt mondta, arra számít, hogy a következő időszakban egyre többen fognak azonnali tűzszünetet vagy békét követelni, de szerinte nem most van itt a békekötés ideje. Mint mondta, igazságos és tartós békét csak
  • Ukrajna területi integritásának megőrzésével, valamint
  • Oroszországnak a háborús bűnökért való felelősségre vonásával, illetve
  • a kártérítésre való kötelezésével lehet kötni.
Azt is hozzátette: bármilyen megállapodás, amelynek értelmében Ukrajnának földekről kellene lemondania a békéért, „patyomkini" béke lenne.
Egy olyan tűzszünet, amely egyszerűen megmerevítené a létező frontonalat, és lehetővé tenné Putyinnak, hogy megerősítse uralmát az elfoglalt területeken, pihenjen, tovább fegyverkezzen, majd ismét támadjon, nem lenne egy igazságos és tartós béke. Ez legitimálná azt, hogy Oroszország elfoglalta ezeket a területeket. Az agresszort jutalmazná, az áldozatot pedig büntetné – fejtette ki, majd azt is hozzátette: az Egyesült Államok kész lesz támogatni a béketárgyalásokat, „amikor Oroszország is hajlandó lesz dolgozni a valódi békéért".
(MTI - Index nyomán)