Fejenként akár ötezer euróba kerül a Tunézia és Lampedusa közötti alig száztizenhárom kilométeres távolság megtétele - mondta egy embercsempész a La Repubblica olasz napilapnak hétfőn, hangoztatva, hogy a nyáron minden egyes nap indítanak migránsokkal teli hajót.
Zoom
A lap beszámolója szerint a 29 éves tunéziai férfi az ország egyik legnagyobb emberkereskedő szervezetét irányítja. Öt éve foglalkozik ezzel.
Szfax városában teszi tengerre az emberekkel, majdnem kizárólag tunéziaiakkal teli hajókat. Utóbbiak gazdasági bevándorlónak számítanak Olaszországban, akikre elvben kitoloncolás vár. Az olasz hatóságok azonban nem győzik a tunéziaiak hazaszállítását.
"A Giorgia Meloni vezette kormánynak bele kell törődnie abba, hogy nem fogja tudni megállítani a migránsok indulását. Augusztusra már harminc hajóm áll készen az átkelésre, naponta egy" - jelentette ki az emberkereskedő.
Korábban Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy az év elején tapasztalt tömeges érkezésekhez képest "gyenge lassulás" figyelhető meg elsősorban Tunézia irányából. A belügyi tárcavezető szerint a migránsok indulását a tunéziai és az olasz parti őrség közös ellenőrzése tartóztatja fel.
Az emberkereskedő szerint a rossz idő akadályozta az indulásokat, de amint a tenger ismét nyugodt lesz, az átkelések folytatódnak.
Elmondta, aki kevesebbet tud fizetni, annak fadeszkákból tákolt hajó jut, fedélzetén több mint ötven fővel. Aki többet fizet, az motoros csónakkal, harminc fős csoportban jut át Lampedusa vagy Szicília szigetére. Aki nem tud fizetni, annak öt további utast kell maga mellé szereznie, és az ingyen utazóknak elsőként kell a tengerbe vetni magukat, ha a hajó bajba jut.
Az embercsempész szervezet vezetője kifejtette, hogy minden hajó után a bevétel húsz százalékát tartja meg magának, ami 12 ezer eurónak felel meg átlagban, a többi pénzt "munkatársai" között osztja szét, valamint fizeti belőle a tunéziai hivatalnokokat is, akik szemet hunynak az indulások felett. Hozzátette, az emberkereskedők általában fiktív ingatlanirodákat vagy informatikai cégeket birtokolnak, és azokon keresztül mossák tisztára az emigrációból származó összegeket.
A római belügyminisztérium hétfői adatai szerint év eleje óta több mint 57 ezer bevándorló érkezett, harmincezerrel többen, mint a múlt év ugyanazon időszakában.
A menekültek világnapja alkalmából közölt UNICEF-adatok szerint 2014 óta több mint százezer felnőtt kíséret nélküli kis- és fiatalkorú (vagy legalábbis magát annak hazudó - a szerk.) érkezett a tengeren keresztül Olaszországba. Az idén a számuk túllépte a hatezret.
(MTI nyomán)