A hollandiai menekültközpontokban dolgozók háromnegyede egy vagy több alkalommal már tapasztalt nemkívánatos viselkedést az ott lakók részéről, tízből három munkavállalót pedig kollégái részéről ért zaklatás vagy megfélemlítés - derül ki a holland menekültügyi ügynökség (COA) szerdán ismertetett felméréséből.
A szervezet az év elején végzett kutatást a személyzet munkakörülményeiről, a felmérésben mintegy 3000 alkalmazottat kérdeztek meg. A nemkívánatos viselkedés - a megkérdezettek beszámolója alapján - szidalmazásban, megfélemlítésben nyilvánul meg a leggyakrabban.
A COA vezetője, Milo Schoenmaker szerint "elfogadhatatlan, hogy a gyakran amúgy is nagy munkaterheléssel küzdő alkalmazottak még nemkívánatos viselkedésnek és zaklatásnak is ki legyenek téve. Az elkötelezett alkalmazottak megtartása számunkra prioritás" - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy az ügynökség a probléma megoldásán dolgozik.
A COA szerint a felmérésből az is kiderül, hogy az alkalmazottak 84 százaléka elégedett a munkájával. A szervezet azonban munkaerőhiánnyal küzd, egy tavalyi jelentés szerint a munkahelyek 9 százaléka volt betöltetlen.
(MTI)