A négy régi-új orosz régió, Herszon, Zaporizzsja, Donyeck és Luhanszk Oroszország általi annektálásának első évfordulóján Vlagyimir Putyin orosz elnök ígéretet tett a háború sújtotta területek újjáépítésére.
A Kreml internetes oldalán szombaton közzétett videóüzenetben azt mondta: "iskolákat, kórházakat, lakóházakat és utakat, múzeumokat és műemlékeket" építenének újjá és állítanának helyre. Hozzátette, hogy minden orosz régió "testvéri segítséget" nyújt az újjáépítésben.
Putyin a videóban hangoztatta: "nagy feladat és nehéz kihívások megoldása áll előttünk, történelmi régióink újjáépítésének és társadalmi-gazdasági fejlődésének nagyszerű programjának megvalósítása". Kiemelte: "a kitűzött céljainkat mindenképpen el fogjuk érni".
Az orosz elnök "történelmi és sorsdöntő eseménynek" nevezte a területek annektálását, amelyet a világ egyetlen országa sem ismert el. Köszönetet mondott egyben a területek lakóinak. "Egy nép vagyunk. Együtt mindent legyőzünk, minden kihívásra választ találunk" - hangsúlyozta.
Oroszország a több mint másfél éves háború után sem ellenőrzi még teljesen mértékben a négy orosz régió egyikét sem. Ukrajnának hónapokig tartó harcok árán sikerült visszafoglalnia a területek egyes részeit.
(MTI nyomán)