Jeges hallgatás kíséri a magyarországi főáramú média részéről, mi történt a napokban Crépolban. Mint ahogy az olvasók nagy része, e sorok írója sem tudott semmit sem kezdeni e névvel idáig. Nos, Crépol egy nyugodt, 500 lelkes település Délkelet-Franciaországban, körülbelül félúton Lyon és Avignon között.
Zoom
Illusztráció: Shutterstock
A gesztenyeligetektől övezett kis faluban nincs se kocsma, se diszkó. Ezért a falu önkéntesei időről időre zenés szórakozást szerveznek a fiataloknak. November 18-án 400-an váltották meg a 4 eurós belépőjegyet, amelyből a diszkót, a büfét és a biztonsági őröket fizették.
A hangulat jó volt, egészen éjjel 2 óráig, amikor is egy késekkel felfegyverzett „fiatalokból” álló horda rátámadt a maradék vendégseregre, és válogatás nélkül elkezdték őket a késekkel szurkálni.
Egy biztonsági őrnek levágták az egyik ujját, többen kórházba kerültek a szúrt sebek miatt. Thomas, egy 16 éves gimnazista kórházba szállítás közben belehalt sérüléseibe.
Marion Maréchal, a francia Reconquest (visszahódítás) nevű párt politikusa, Jean-Marie Le Pen unokája fehérellenes rasszizmusnak nevezte a történteket, etnikai háborúról és kezdődő polgárháborúról beszél. A média természetesen falaz, „fiatalokról, személyekről“ szól, és hogy ezek a fiatalok nem franciák és nem fehérek voltak, abból tudjuk csak meg, hogy a sajtó idézi a támadókat: „Leszúrjuk a fehéreket!“.
Mindeközben a sajtó megpróbálja a történteket a falusi vigasságok kísérőjeként gyakran előforduló csetepaték elfajulásaként beállítani.
Mindez ismét csak aláhúzza: nincs, soha nem volt, és soha nem lesz sikeres integráció fehérek és színesek között. Vagy elmennek a színesek, vagy a végén az történik a fehérekkel, ami jelenleg Dél-Afrikában. A világ teljesen természetesnek veszi, hogy a kormánypárt (ANC) himnusza így kezdődik: Kill the boer – Öld meg a búrt. A folyamatos dél-afrikai csavarszorítás legújabb állomása: nem exportálhatnak többé bort dél-afrikai cégek, csak akkor, ha azok legalább 50%-ban a feketék tulajdonában vannak.
A nyomozás folyik a feltételezett tettesek után, akik között 18 év alatti fiatalok is vannak. Néhányuk ismert a rendőrség számára lopás és kábítószerrel való visszaélés miatt. Az ügyészség pedig figyelmezteti az embereket, hogy ne ítéljenek elhamarkodottan...
Fognak-e tanulni a történtekből az integráció magyarországi apologétái? Lesz-e letérdelés futballmeccs előtt „White lives matter“ jelszóval?  A kérdés költői.
Bálint József