Oroszország szándékosan küld migránsokat Finnország határához - jelentette ki Sauli Niinistö finn elnök a Die Zeit című német hetilapnak adott interjújában.
"Úgy vélem, Oroszország ezzel hibát követ el" - húzta alá Niinistö a lap csütörtöki kiadásában megjelenő interjújában, amelyből már szerdán közzétettek egyes részleteket.
"Biztos vagyok abban, hogy az emberek Németországban és más uniós tagországokban is megértik, hogy Finnország, az Európai Unió és Európa nem hagyhatja magát ezzel zsarolni" - hangsúlyozta.
A finn határőrség ősszel nagy számban regisztrált érvényes iratok nélkül utazó közel-keleti menedékkérőket a finn-orosz határon. Hivatalos adatok szerint augusztus eleje óta mintegy 700 illegális migránst jegyeztek fel. A helsinki vezetés azzal vádolja Moszkvát, hogy megszervezte az illegális bevándorlók útját a közös határhoz, amelynek átkelőit Finnország a közelmúltban sorra lezárta.
Sauli Niinistö most kijelentette, hogy Oroszország már 2015-ben hasonlóval próbálkozott. Mint mondta, akkor Dmitrij Medvegyev volt orosz kormányfővel folytatott "nagyon nyílt megbeszélést Oroszország agresszív viselkedéséről".
A finn elnök úgy vélte, hogy "az oroszok és (elnökük, Vlagyimir) Putyin nem értenek mást, csak a hatalom nyelvét".
(MTI)