Recep Tayyip Erdogan török elnök bizakodóan nyilatkozott a görög-török kapcsolatok jövőjéről, amikor csütörtökön Athénba érkezett, s mindkét ország abban bízik, hogy az évek óta tartó ellentétek után sikerül újjáéleszteni kapcsolataikat.
"Sokkal előnyösebb lesz a jövőre nézve, ha a félig teli pohár szemszögéből nézzük a dolgokat" - mondta Erdogan Katerína Szakellaropulu görög köztársasági elnökkel való találkozása során.
Az enyhülés jelei az Égei-tenger felségjogai és az ott található nyersanyagok, például a földgáz kitermelése körül kialakult nézeteltérések, valamint a megosztott Ciprus kérdésében való egyet nem értés miatti több éves politikai feszültséget követően kezdenek megmutatkozni a két ország viszonyában.
A két ország kapcsolata azután indult javulásnak, miután Görögország a februári pusztító földrengés után segélyt küldött Törökországnak.
Erdogan és Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök idei újraválasztása is enyhítette a politikai feszültséget.
Erdogant Jórgosz Gerapetrítisz görög külügyminiszter fogadta az athéni nemzetközi repülőtéren, a két ország magas szintű együttműködési tanácsának ötödik ülése előtt. A török elnöknek hat év óta ez az első görögországi látogatása.
(MTI)