Emmanuel Macron francia elnököt jobbról és balról is bírálják a szekularizmus elvének megsértése miatt, miután csütörtökön részt vett a zsidó vallási ünnep, a hanuka kezdetét ünneplő szertartáson az Elysée-palotában – írja a Reuters. A lap megjegyzi, hogy Franciaország 1905-ben elfogadott, az állami szekularizmusról szóló törvényei szerint az országban mindenki szabadon gyakorolhatja a vallását, de a vallás nem játszhat szerepet az állam irányításában.
Zoom
Macron 2020-ban a Siratófalnál haverkodott, most viszont az elnöki palota négy fala között csinálta (fotó: Mahmoud Illean / AP)
„Megbocsáthatatlan politikai hiba” – így reagált a történtekre Manuel Bompard szélsőbaloldali képviselő. Még Yonathan Arfi, a franciaországi Zsidó Tanács elnöke is „hibának” nevezte az ünnepséget. „Bármi, ami gyengíti a szekularizmust, gyengíti a zsidóságot is” – fogalmazott.
„Amennyire én tudom, ez az első alkalom, hogy ez megtörtént. Ez a szekularizmus megsértése” – mondta David Lisnard, Cannes jobboldali polgármestere.
 
(Mandiner)