Nem vonult be a börtönbe az előírt időre, péntek estére a 78 éves Desi Bouterse volt suriname-i elnök, akinek húszéves börtönbüntetését kellett volna megkezdenie - közölte újságírókkal a felesége, Ingrid Bouterse Paramaribóban.
A dél-amerikai ország katonai bírósága 2019-ben találta bűnösnek az akkor még hivatalban lévő Boutersét, amiért egy puccsot követően 1982-ben kivégeztette tizenöt politikai riválisát.
Ingrid Bouterse kijelentette: "Mindnyájan tudják, hogy politikai perről van szó, ezért politikai választ adunk rá".
Hozzátette, hogy férje kegyelemben részesült, és ezzel arra az amnesztiatörvényre utalt, amelyet a parlament 2012-ben fogadott el, amikor a férje még hivatalban volt.
Desi Bouterse először 1980-ban került hatalomra puccsal, miután Suriname 1975-ben függetlenné vált Hollandiától. 1987-ben nemzetközi nyomásra lemondott, majd 1990-ben rövid időre ismét megragadta a hatalmat. 2010-ben megválasztották elnöknek, majd újraválasztották 2015-ben. Röviddel megválasztását követően amnesztiatörvényt fogadtatott el, amelyet azonban az ország alkotmánybírósága alkotmányellenesnek ítélt. 2016-ban pedig arra utasította a főügyészt, hogy azonnali hatállyal állítsa le az ellene folyó jogi eljárásokat, de az illetékes törvényszék felülbírálta ezt.
(MTI)