Mentőakciót szervezett az ukránbarát Orosz Önkéntes Hadtest (RDK), melynek célja Alekszej Navalnij kiszabadítása volt. A Putyin-ellenes orosz lázadók közzé is tették terveiket Telegram-csatornájukon, írja a Portfólió.
Zoom
Egészen 2023 októberétől fogva mentőakciót tervezett az ukrán- és nyugatbarát Orosz Önkéntes Hadtest (RDK) azzal a céllal, hogy kiszabadítsák Akszej Navalnij orosz ellenzéki aktivistát. Az RDK közzé is tette terveinek egy részét Telegram-csatornáján: a bejegyzésben úgy látszik, a Putyin-ellenes lázadóknak hozzáférésük volt az orosz börtönrendszer megfigyelőkameráihoz, egyes jelentésekhez, illetve a Navalnijt rabul tartó komplexum tervrajzához is. (További képek a hivatkozott Telegram-csatornán láthatók.)
Zoom
Az RDK azt tervezte, hogy rátámadnak arra a konvojra, amely Navalnijt két börtön közt szállítja, amikor a politikus áthelyezésére sor kerül, majd Ukrajnába vitték volna, ahonnan folytathatja aktivitását.
Zoom
Az orosz partizánok szerint azonban az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSzB) túljárt az eszükön: nem tudták megszerezni az áthelyezés ütemezéséről szóló terveket, ráadásul folyamatosan módosítottak a távozási és érkezési időpontokon az orosz hatóságok. Mire a Navanijt szállító konvoj elindult, az RDK harcosai elkéstek: nem tudták felvenni a támadáshoz szükséges rajtaütési pozíciókat.
Zoom
Az RDK végül megindokolja, hogy miért tette közzé ezeket a dokumentumokat: egyrészt azt szeretnék mutatni, hogy Oroszországon belül „távolra is elér a kezük” függetlenül attól, hogy Ukrajnában működnek. Másrészt más politikai foglyokat is szeretnének kimenteni az orosz börtönrendszerből, ehhez pedig nyilvánosan kérnek segítséget az együttműködésre nyitott entitásoktól.
Zoom
Az RDK egyike az Ukrajna oldalán harcoló, nagyobb méretű, oroszokból álló ellenzéki mozgalmaknak, a másik ilyen szervezet a Szabad Oroszország Légió.