A hatóságok a kiégett valenciai lakópark első átvizsgálása során tíz áldozat holttestét találták meg - közölte Pilar Bernabé, a spanyol központi kormány valenciai megbízottja pénteken újságírókkal.
Zoom
Fotó: Manuel Queimadelos Alonso / Getty Images Hungary
Mint mondta, nincs tudomásuk több eltűnt személyről, miután a nap folyamán négy emberrel sikerült kapcsolatba kerülni azok közül, akiket kerestek. Ennek ellenére nem lehet teljes bizonyossággal kizárni, hogy az áldozatok száma növekedjen a további vizsgálatokat követően - tette hozzá kérdésre válaszolva.
Tájékoztatása szerint a következő lépés a holttestek elszállítása és azonosítása lesz.
A lángokat egész éjjel oltották a tűzoltók a 138 lakásos komplexumban, majd egész délelőtt hűtötték az épületet, ahova dél körül tudtak először bejutni a tüzet követően.
A mentőszolgálat tájékoztatása szerint összesen 15 embert szállítottak kórházba, köztük hét tűzoltót és egy gyereket is. Többségüket füstmérgezés gyanújával. Péntek délutánra közülük már csak ketten szorultak kórházi kezelésre.
A társasház lakói közül többeket az erkélyekről mentettek ki tűzoltósági daruval a lángoló épületből. Éjszakára buszokkal szállították őket a város különböző szállodáiba, és a városban gyűjtést indítottak számukra, mert a tűzben mindenüket elveszítették.
María José Catalá polgármester bejelentette: a város egy újépítésű, 131 lakásos épületben ajánl fel lakhatást a károsultak számára, amíg a következő hónapokban helyzetük rendeződik.
Carlos Mazón tartományi elnök közölte: az autonóm kormány családonként hatezer és tízezer euró közötti közvetlen segítséget biztosít az elsődleges szükségletek azonnali megoldására. Később pedig havonta 1000-1500 euró közötti összeget kapnak lakhatási támogatásként.
"Azért vagyunk itt, hogy segítséget nyújtsunk" - jelentette ki Pedro Sánchez miniszterelnök, aki a nap folyamán a tragédia helyszínére utazott, hogy szolidaritását fejezze ki az áldozatok családja és károsultak felé, és köszönetét fejezze ki a mentésben közreműködőknek.
A szerencsétlenség oka egyelőre nem ismert, a hatóságok annyit közöltek, hogy a lángok az ötödik emelet egyik lakásából indultak ki, és terjedtek el a két épületből álló tömbben, amely reggelre teljesen kiégett.
Az első vélemények szerint a gyors terjedéshez hozzájárult az erős, óránként 50-60 kilométeres erősségű szél, valamint az épület burkolatának poliuretán anyaga is.
A tűz nagy kiterjedése miatt a közeli városokból, Alicantéból és Castellónból is vezényeltek át tűzoltóegységeket, valamint bevonták a katonaság speciális egységét.
A tragédia miatt mind Valencia városában, mind Valencia tartományban háromnapos hivatalos gyászt rendeltek el. Szombat délben egyperces néma főhajtással emlékeznek az áldozatokra a városháza előtt.
Spanyolországban utoljára 1992-ben történt hasonló tragédia. Akkor Mostolesben tizenketten vesztették életüket, 17-en pedig megsérültek egy panelházban keletkezett tűzben, amelyet egy cigarettacsikk okozott.
(MTI)