Kiengedték a kórházból a norvég királyt vasárnap Malajziában. V. Harald repülőgéppel hazaindult azt követően, hogy fertőzés miatt kezelésben részesült, és ideiglenes pacemakert kapott.
A 87 éves uralkodó Langkawi üdülőszigetén tett magánútja során került kórházba. A repülőgép, a SAS skandináv légitársaság járata, amelyet átalakítottak betegszállításra, malajziai idő szerint 13:05-kor (magyar idő szerint 6 óra 5 perckor) szállt fel Langkawi repülőteréről.
Sonja királyné, aki az uralkodóval együtt utazik, Norvégiába való visszatérése után szintén kórházba kerül kivizsgálásra - számolt be egy közleményben a királyi ház.
"A király két hétig betegszabadságon lesz" - írták. A trónörökös (Haakon koronaherceg) lesz ez idő alatt a régens, és átveszi a király alkotmányos feladatait. A trónörökös már korábban is ellátott ilyen feladatot apja távollétében.
Szombaton a királyi ház beszámolt arról, hogy a király néhány napon belül hazarepülhet. Közölték azt is, hogy a kormány felkérte a norvég hadsereget, hogy segítsen a hazautazásában. Harald király, aki 1991 óta Norvégia államfője, Európa legidősebb élő uralkodója. Az elmúlt években többször került kórházba fertőzésekkel, és szívműtéten is átesett.
(MTI)