Legalább két fegyőr meghalt kedden, amikor fegyveresek megtámadtak egy rabszállító furgont Franciaországban. A ritkaságszámba menő esemény megdöbbenést váltott ki az országban, Emmanuel Macron államfő szerint "mindenkit sokk ért".
"Támadás ért egy rabszállító konvojt (az északnyugati) Eure-ben. Két fegyőr meghalt, három pedig súlyosan megsebesült. Gondolataimban az áldozatokkal, családjaikkal és kollégáikkal vagyok" - írta Eric Dupond-Moretti francia igazságügyi miniszter az X közösségi oldalon. Hozzátette, hogy úton van minisztériumának "válságstábjához".
A támadás Rouen és Evreux között történt az autópályán, az incarville-i fizetőkapunál. A sebesültek legalább egyikének állapota is életveszélyes, egy helyi rendőrségi forrás szerint egy harmadik fegyőr is meghalt a fegyveres támadásban.
Az igazságügyi miniszter jelezte: az Evreux-ből Rouenba szállított rab megszökött, és a szökésében közreműködő társai nem haboztak nehézfegyverrel lőni a kíséretre". Franciaországban legutóbb 1992-ben haltak meg fegyőrök hasonló körülmények között.
Az egyik halálos áldozat nős volt, két gyermek apja, míg a másik lelőtt fegyőr felesége öt hónapos terhes. A három súlyos sebesültet kórházban ápolják - mondta a miniszter, aki délután Caenban tesz látogatást a fegyőrök kollégáinál.
"A ma délelőtti támadás, amely fegyőrök életébe került, mindannyiunk számára sokkoló" - írta Emmanuel Macron az X közösségi oldalon. "A nemzet a családok, a sebesültek és kollégáik mellett áll. Mindent megteszünk azért, hogy megtaláljuk a bűncselekmény elkövetőit annak érdekében, hogy igazságot szolgáltassunk a francia nép nevében. Könyörtelenek leszünk" - tette hozzá a francia elnök.
Rendőrségi beszámolók szerint a támadást egy több bűnözőből álló csoport követte el, akik két járművet használtak. Az egyik gépkocsit nem sokkal a támadás után kiégve találták meg. A kommandó tagjai elmenekültek, egyikük megsebesült. A bűnözői csoport keresésében délután mintegy kétszáz csendőr vett részt, a francia csendőrség egyik elitalakulata (GIGN) pedig szintén a helyszínre indult.
A megszökött rab a rendőrségi források szerint 1994-ben született. Az ügyben a szervezett bűnözés elleni központi hivatal indított nyomozást.
Frissítés: nem a születési évszám a lényeges...
A bűnöző, akit kiszabadítottak, egy Mohamed Amra nevű drogkereskedő, természetesen "újfrancia", de ezt természetesen nem az MTI volt szíves közölni, hanem az AP...
Zoom
Fotó: Express
2. frissítés: így menekült Mohamed a rabszállítóból
A drogbárót a múlt héten súlyos rablásért ítélték el, és egy halálhoz vezető emberrablási ügyben is vádat emeltek ellene - korábban lopásban találták bűnösnek -, emellett új vádakkal is szembe kellett néznie, amelyek emberrablással és egy kábítószerrel összefüggő gyilkossággal kapcsolatosak a déli kikötővárosban, Marseille-ben. Éppen az új vádakkal kapcsolatos bírósági tárgyalásra kísérték, amikor a rajtaütés történt, írja az Index.
3. frissítés: így dolgoztak a "Légy" emberei
Ez ugyanis Mohamed beceneve.