Olaszország is felújítja az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNRWA) pénzügyi támogatását - jelentette be szombaton Antonio Tajani olasz külügyminiszter, miután megbeszélést folytatott Rómában Mohamed Musztafa palesztin kormányfővel.
"Tájékoztattam a kormányfőt arról, hogy Olaszország 35 millió eurós új támogatást irányoz elő globálisan a palesztin nép megsegítésére. Ebből az összegből 5 millió eurót az UNRWA javára folyósítanak, 30 milliót pedig a Food for Gaza elnevezésű olasz kezdeményezésnek juttatnak el" - közölte Tajani. Hozzátette: a támogatás újrakezdéséről "szigorú ellenőrző mechanizmusok bevezetése után döntöttek, amelyek garantálják, hogy egyetlen eurocent sem juthat a terrorizmus támogatására".
Az UNRWA támogatását számos ország leállította januárban, Olaszország mellett az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Nagy-Britannia és Németország is, miután a hírek szerint a szervezet tizenkét munkatársa részt vett a palesztin Hamász izraeli célpontok elleni október 7-i támadásában. A pénzügyi támogatás hiánya jelentős kiesést okozott az UNRWA-nak. A szervezet támogatását az utóbbi hetekben számos ország már újraindította.
(MTI nyomán)