Ma reggel teherautón, sofőrként érkezett egy fegyveres az Allenby hídon (Huszejn király híd) keresztül a folyó ciszjordániai részére a Jordánia Hasemita Királyság területéről, s a vámvizsgálatnál marokfegyverrel tüzet nyitott az izraeli biztonsági őrökre. Három izraelit agyonlőtt, mire az izraeliek vele végeztek – írja a Jediot Aharonot honlapja.
Zoom
Mentők érkeztek a határátkelőhöz (fotó: Vörös Dávid-csillag)
A fegyveres támadásra ma reggel, magyar idő szerint néhány perccel nyolc óra előtt került sor, amikor a Jordán folyó fölött átívelő Huszejn király hídon egy fegyveres Jordániából teherautón átkelve az izraeli hadsereg által ellenőrzött oldalon tüzet nyitott az átkelőt biztosító izraeli fegyveresekre. A lövések következtében három, az 50-es éveikben levő izraeli biztonsági őr, illetve a repülőtéri hatósági személy életveszélyesen megsebesült. A rövid idő alatt kiérkező menőszolgálat megpróbálta újraéleszteni a három személyt, ám nem sokkal később kénytelenek voltak megállapítani a halál beálltát.
Zoom
Fotó: Vörös Dávid-csillag
A fegyveres támadó, egy jordániai teherautó-sofőr a határátkeléskor járművében elrejtett egy marokfegyvert, amivel a Jordán-hídon átkelve, a vámvizsgálatnál tüzet nyitott az izraeliekre. Az izraeli biztonságiak gyorsan reagáltak a jordániai fegyveres tüzelésére, s néhány másodperccel később a biztonsági őrök (nem katonák) agyonlőtték. Az izraeli hatóságok a fegyveres támadás után lezárták a határátkelő ki- és belépő forgalmát.
Zoom
Megérkeztek az „erős fiúk” is a hídhoz (fotó: AFP)
A Ciszjordániát Jordániával összekötő, a Jordán folyó felett átívelő Allenby hidat a jordániaiak hivatalosan, arabul Huszejn király hídnak (جسر الملك حسين), míg a palesztinok Karámá hídnak (جسر الكرامة) nevezik. A híd és a hozzátartozó átkelő Jerikó városától mintegy öt kilométerrel keletre van. A hídtól mintegy 5-6 kilométerrel délre folyik bele a Jordán a Holt-tengerbe.
Zoom
Balra az Allenby híd és a határátkelő (fotó: Naama Stern)
Hering J. – Kuruc.info
Frissítés: az izraeli hatóságok megtalálták a ma reggeli fegyveres támadás elkövetőjének személyi igazolványát az Allenby híd nyugati hídfőjénél, tehát a megszállt Ciszjordániában.
Zoom
A fegyveres támadó személyi igazolványa (fotó: ynet.co.il)
A közzétett okmány szerint a három izraeli biztonsági őrt agyonlőtt személy neve: Máher Dzijáb Huszejn el-Gází, 39 éves volt, s a jordániai Atruh településen született.
H. J. - Kuruc.info