Ukrajna nem hosszabbítja meg az orosz gáz tranzitjára vonatkozó, az év végével lejáró szerződést - ismételte meg Denisz Smihal "ukrán" miniszterelnök hétfőn Ungváron, Robert Fico szlovák miniszterelnökkel közösen megtartott sajtótájékoztatóján.
Zoom
"Megértjük egyes államok, különösen Szlovákia akut függőségét ettől az erőforrástól, mi viszont az ellátás fokozatos diverzifikációjával számolunk" – jegyezte meg Smihal. Hangsúlyozta egyúttal, hogy Ukrajna kész továbbra is teljesíteni kötelezettségeit az EU-val kötött társulási megállapodással és az Energia Charta Egyezménnyel összhangban.
Az Oroszország és Ukrajna közötti tranzitmegállapodás december 31-i lejárata csekély hatással lesz a megerősödött európai gázpiacra - fűzte hozzá az Ukrajinszka Pravda hírportál, rámutatva arra, hogy noha Kijev nem kívánja megújítani a szerződést Moszkvával, európai kérés esetén kész tárgyalni a rendszerén keresztül más szállítóktól származó gáz tranzitjáról.
Zoom
Fotók: Reuters
Smihal bejelentette egyúttal, hogy Ukrajna és Szlovákia megállapodott egy kelet-európai energiaközpont létrehozásáról. "A kelet-európai energiaközpont létrehozásának célja a gáztárolók használata, a munkácsi rendszerösszekötő fejlesztése, és a nukleáris energetikai iparban való együttműködés további erősítése. Ezzel nemcsak Ukrajna és Szlovákia, hanem az egész kelet-európai térség biztonsága is megerősödik" – hangsúlyozta. Kifejtette, hogy az energiaszektorban Ukrajna és Szlovákia közös projektje, a Munkács-Nagykapos elektromos rendszerösszekötő korszerűsítése a tervek szerint 2028 végére elkészül. "Ennek eredményeként bővítjük export-import képességeinket, és erősítjük mindkét állam energiabiztonságát" – emelte ki, megjegyezve, hogy Ukrajna hálás Szlovákiának az energetikai támogatásért.
"Szeretném hangsúlyozni, hogy Szlovákia a második ország az Ukrajnába irányuló vészhelyzeti és kereskedelmi villamosenergia-szállítás mennyiségét tekintve. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy válaszoljunk a háború okozta energetikai kihívásokra" – tette hozzá a miniszterelnök.
(MTI nyomán)