2018. március 17., szombat, Gertrúd, Patrik, Petúr napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
21:00 A végegyháziak felismerték az orosházi "álmigránsokat"20:50 Az MSZP elnöke és a harminc év20:25 Babis a kommunistákkal is egyezkedik19:51 Semjén rénszarvasokat, Kósa ezermilliárdokat reptet19:12 Ezeket tenné a Jobbik-kormány a fiatalokért18:53 Véget értek a nukleáris kérdés békés megoldását célzó svéd-észak-koreai tárgyalások18:00 Merkel mélyítené az együttműködést Kínával17:20 Piros riasztást adtak ki négy megyére a hófúvás miatt16:23 Volner: "semmiféle választási együttműködés más pártokkal nem lesz, önállóan készülünk a kormányváltásra"15:55 Miért nem helyezik vissza a németek kiűzését megörökítő emléktáblát a Városlőd-Kislőd vasútállomás épületére?15:42 Hamvas Béla-napokat rendeznek Balatonfüreden14:56 Kamerát szereltek fel az MTI irodájában március 15. alkalmából - inkább elköltöztetik14:45 Jobbik: 1300 milliárdból 43 évig kaphatna 200 ezer forint jutalmat minden pedagógus14:18 Torokgyík is sújtja Jement13:23 Áderék szerint elkezdődött a globális vízválság
24 óra legolvasottabbjai

Külföld ::

Harcok Jemenben az al-Kaida és a jemeni kormányhadsereg egységei között

Az al-Kaida köszöni szépen, jól van: ha hinni lehet a jemeni kormányzat állításainak, akkor az elmúlt három év folyamán Oszama bin Laden szervezete a jemeni haderő, illetve biztonsági szolgálatok 37 tagjával végzett. Az al-Kaida az ország keleti területein – Mareb, Shabwa, Al Jawf és Hudhrmout tartományokban – rendelkezik a legjelentősebb befolyással.
Jemeni titkosszolgálati források szerint május eleje óta az Arab Félsziget al-Kaida Szervezete ( Al Qaeda in Arabian Peninsula AQAP), amely a Szaúd-Arábiában és Jemenben jelen lévő harcosokat tömöríti, fokozta a kormányhadsereg elleni támadásait. Ezzel egyidejűleg az al-Kaida is jelentős veszteségeket szenvedett el: az elmúlt hetekben a terrorszervezet legalább 12 fegyveresét ölték meg vagy ejtették fogságba a jemeni rezsim hadseregének katonái. Állítólag a fokozódó kormányzati nyomás eredményeképpen az al-Kaida számos vezetője és tagja Jemenből Szaúd-Arábiába, illetve Szomáliába tette át székhelyét. 
Az ország keleti részein élő törzsek vezetői ugyanakkor amiatt háborognak, hogy a kormányhadsereg „terrorellenes” akcióinak következtében igen sok polgári személy is életét vesztette, és sok ezren kényszerültek elhagyni lakóhelyüket. Minden bizonnyal a helyi törzsek milíciái robbantottak fel egy olajvezetéket, hogy ily módon tiltakozzanak a jemeni rezsim katonaságának az ország keleti területein zajló hadműveletei ellen. (A jemeni rezsim ugyanakkor az al Kaidát tette felelőssé a merényletért.) Mindamellett a törzsi vezetők ígéretet tettek arra, hogy semmiképpen sem nyújtanak támogatást az al-Kaida számára, és keményen föllépnek azok ellen, akik segítik Oszama bin Laden szervezetének harcosait. 
Ugyanakkor a törzsi vezetők hozzájárultak ahhoz, hogy a hatóságok hozzákezdjenek a felrobbantott olajvezeték helyreállításához. A tegnapi nap folyamán Mareb városában a helyi törzsek elöljárói találkoztak Mutahr Rashad Al Mesri belügyminiszterrel, valamint Mareb tartomány kormányzójával, Naji Al Zaydival. A központi kormány ígéretet tett arra, hogy pénzbeli kártérítést fizet azokért a károkért, amelyek az al-Kaida célpontjai elleni támadások nyomán polgári lakóépületekben keletkeztek. A belügyminiszter ugyanakkor leszögezte: az al-Kaida elleni háború addig fog tartani, amíg a terrorszervezet összes Jemenben tartózkodó tagját meg nem ölik, vagy bíróság elé nem állítják.
Szerda óta a kormányhadsereg katonái nagyszabású erőfeszítéseket tesznek az Abaida-völgy környékén is az al-Kaida két kiemelten fontos vezetőjének - Hussein Al Akailinak és Ali Saeed Jamilnak – a meggyilkolása vagy kézre kerítése céljából.  Al Akaili vezette azokat a fegyvereseket, akik június 5-én Mareb városában megölték a jemeni hadsereg egyik parancsnokát, Mahammed Saleh Al Shayefet, valamint két testőrét. Ali Saeed Jamil, aki állítólag a marebi al-Kaida „emírje”, május 24-én egy kettős ügynök segítségével félrevezette a jemeni légierőt, amelynek harci gépei az ő hamis információi következtében rakétacsapást mértek egy lakóházra, melyben a jemeni hadsereg egy másik parancsnoka, Jaber Al Shabwani, valamint három testőre tartózkodott. 
Forrás: itt és itt.
Perge Ottó
(Kuruc.info)

 Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2018 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready