2017. szeptember 24., vasárnap, Gellért napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
19:09 Orbán imái meghallgatásra találtak, bár Merkel a vártnál kevesebbel nyert - mélyponton a szocdemek, harmadik erő az AfD18:45 Volt maffiaellenes államügyész: az embercsempészeknek köszönhető, hogy még nem volt merénylet Olaszországban17:51 Megtartják a függetlenségi népszavazást - jelentette ki az iraki kurd elnök17:24 Katalónia-szerte osztják a szavazólapokat a betiltott függetlenségi népszavazásra16:39 Lavrov: nincs értelme lebeszélni az amerikai vezetést arról a hitéről, hogy Oroszország fenyegetést jelent számukra16:16 Várhatóan ma újabb négy év letöltendő Merkellel sújtják a néhai Németországot15:40 Először vehettek részt nők a szaúdi állami ünnepségen15:19 Akkora a pedagógushiány, hogy néhol a magyartanár tartja a fizikaórát is14:30 Ukrajna addig nem kap újabb IMF-pénzt, amíg nem emeli a nyugdíjkorhatárt14:02 A sajtó Izraelben is a német AfD ellen uszít13:39 A többség továbbra is elégedetlen Macronnal, de ismét nő a népszerűsége13:01 Végre felvettük a diplomáciai kapcsolatot Palauval, de jöhetnek az Arab Emírségek sofőrjei és Ecuador ösztöndíjasai is12:25 Brexit-ügyi miniszter: London jórészt tudja, hogy mennyit kell fizetnie az EU-nak11:57 Gyurcsánynak természetes a nemzetárulás: "ne szavazzon, aki nem itt él!"11:38 Japán amerikai rakétavédelmi rendszereket telepítene
24 óra legolvasottabbjai

Külföld ::

Harcok Jemenben az al-Kaida és a jemeni kormányhadsereg egységei között

Reklám

Az al-Kaida köszöni szépen, jól van: ha hinni lehet a jemeni kormányzat állításainak, akkor az elmúlt három év folyamán Oszama bin Laden szervezete a jemeni haderő, illetve biztonsági szolgálatok 37 tagjával végzett. Az al-Kaida az ország keleti területein – Mareb, Shabwa, Al Jawf és Hudhrmout tartományokban – rendelkezik a legjelentősebb befolyással.
Jemeni titkosszolgálati források szerint május eleje óta az Arab Félsziget al-Kaida Szervezete ( Al Qaeda in Arabian Peninsula AQAP), amely a Szaúd-Arábiában és Jemenben jelen lévő harcosokat tömöríti, fokozta a kormányhadsereg elleni támadásait. Ezzel egyidejűleg az al-Kaida is jelentős veszteségeket szenvedett el: az elmúlt hetekben a terrorszervezet legalább 12 fegyveresét ölték meg vagy ejtették fogságba a jemeni rezsim hadseregének katonái. Állítólag a fokozódó kormányzati nyomás eredményeképpen az al-Kaida számos vezetője és tagja Jemenből Szaúd-Arábiába, illetve Szomáliába tette át székhelyét. 
Az ország keleti részein élő törzsek vezetői ugyanakkor amiatt háborognak, hogy a kormányhadsereg „terrorellenes” akcióinak következtében igen sok polgári személy is életét vesztette, és sok ezren kényszerültek elhagyni lakóhelyüket. Minden bizonnyal a helyi törzsek milíciái robbantottak fel egy olajvezetéket, hogy ily módon tiltakozzanak a jemeni rezsim katonaságának az ország keleti területein zajló hadműveletei ellen. (A jemeni rezsim ugyanakkor az al Kaidát tette felelőssé a merényletért.) Mindamellett a törzsi vezetők ígéretet tettek arra, hogy semmiképpen sem nyújtanak támogatást az al-Kaida számára, és keményen föllépnek azok ellen, akik segítik Oszama bin Laden szervezetének harcosait. 
Ugyanakkor a törzsi vezetők hozzájárultak ahhoz, hogy a hatóságok hozzákezdjenek a felrobbantott olajvezeték helyreállításához. A tegnapi nap folyamán Mareb városában a helyi törzsek elöljárói találkoztak Mutahr Rashad Al Mesri belügyminiszterrel, valamint Mareb tartomány kormányzójával, Naji Al Zaydival. A központi kormány ígéretet tett arra, hogy pénzbeli kártérítést fizet azokért a károkért, amelyek az al-Kaida célpontjai elleni támadások nyomán polgári lakóépületekben keletkeztek. A belügyminiszter ugyanakkor leszögezte: az al-Kaida elleni háború addig fog tartani, amíg a terrorszervezet összes Jemenben tartózkodó tagját meg nem ölik, vagy bíróság elé nem állítják.
Szerda óta a kormányhadsereg katonái nagyszabású erőfeszítéseket tesznek az Abaida-völgy környékén is az al-Kaida két kiemelten fontos vezetőjének - Hussein Al Akailinak és Ali Saeed Jamilnak – a meggyilkolása vagy kézre kerítése céljából.  Al Akaili vezette azokat a fegyvereseket, akik június 5-én Mareb városában megölték a jemeni hadsereg egyik parancsnokát, Mahammed Saleh Al Shayefet, valamint két testőrét. Ali Saeed Jamil, aki állítólag a marebi al-Kaida „emírje”, május 24-én egy kettős ügynök segítségével félrevezette a jemeni légierőt, amelynek harci gépei az ő hamis információi következtében rakétacsapást mértek egy lakóházra, melyben a jemeni hadsereg egy másik parancsnoka, Jaber Al Shabwani, valamint három testőre tartózkodott. 
Forrás: itt és itt.
Perge Ottó
(Kuruc.info)

 Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2017 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready