Az Egyesült Államok nem csupán Németországban, hanem Hollandiában, Belgiumban és Törökországban is tárol taktikai atomfegyvereket - erősítik meg a legújabb Wikileaks-dokumentumok az eddigi feltételezéseket a belga, illetve a holland média szerint.
Az Algemeen Dagblad című holland lap és a holland rádió arról számolt be, hogy a leleplező dokumentumok egyikéből - a berlini amerikai nagykövetség által tavaly novemberben a washingtoni külügyminisztériumnak megküldött üzenetből - kiderül, hogy Németországon kívül Hollandiában, Belgiumban, valamint Törökországban is vannak amerikai nukleáris eszközök.
A De Standaard című belgiumi flamand lap közlése szerint a Wikileaks-iratok leleplezték amerikai atomfegyverek belgiumi tárolását. Az újság szerint egyébként a helyi lakosság számára "nyílt titok", hogy a Kleine Brogel nevű flandriai amerikai katonai támaszponton atomfegyverek vannak.
A holland rádió arról a kiszivárogtatott amerikai jelentésről adott hírt, amely Philip Murphy berlini amerikai nagykövet, Phil Gordon európai ügyekkel megbízott amerikai külügyi helyettes államtitkár, valamint Christoph Heusgen, Angela Merkel német kancellár biztonsági tanácsadója közös beszélgetéséről szól. Ez ugyancsak alátámasztja azt, hogy több európai országban tárolnak amerikai atomfegyvereket.
Kleine Brogel nukleáris jellege az amerikai hadsereg legrosszabbul őrzött titkai közé tartozik. Egy Nizár Trabelszi nevű al-kaidás terroristát - aki egyébként tunéziai származású futballista volt - 2004-ben tíz évre ítélték, miután elismerte, hogy 2001-ben Oszama bin Laden megbízásából öngyilkos merényletet tervezett Kleine Brogel ellen. A sajtó akkor is nyíltan taglalta, hogy ott minden bizonnyal atomfegyvereket tartanak az amerikaiak.
(MTI)