A londoni baloldali lap információ szerint Kína, Oroszország, Franciaország, Japán, Brazília és több arab állam titkos tárgyalásokon igyekszik megállapodásra jutni a dollár leváltásáról az országok közötti kereskedelemben. A tervek szerint az amerikai fizetőeszköz helyett devizakosár alapú elszámolásra térnének át.
A tervek szerint a dollár helyett a jövőben a japán jen, a kínai jüan, az euró, az arany és az arab országok által bevezetni tervezett új deviza is helyet kapna az érintett országok közötti kereskedelmi ügyletek - egyebek között az olajipari tranzakciók - elszámolásában. A dollár helyett a több deviza és az arany árfolyamából képzett elszámoló eszköz segíthetne az árfolyamkockázatok csökkentésében és a dollár - és vele az Egyesült Államok - egyeduralmának visszaszorításában.
A The Independent értesülései szerint a japán, a kínai, az orosz és a brazil pénzügyminiszterek és a jegybankelnökök már titkos tárgyalásokon egyeztettek a dollár leváltásának részleteiről. Egyes hírek szerint Indiát is érdekli az alternatív elszámolás lehetősége.
A napilap szerint az Egyesült Államok minden bizonnyal igyekszik majd megakadályozni a megállapodás tető alá hozását, ami minden bizonnyal a kínai-amerikai versengés kiéleződésével fog járni.
(The Independent, Glóbusz)