Kiválóan kezdték a magyarok a kazanyi vizes világbajnokság medencés úszóversenyeit: Hosszú Katinka 200 méter vegyesen Európa-, Cseh László pedig 50 méter pillangón országos csúcsot állított fel.
Elsőként a női 100 méter pillangó küzdelmeit rendezték meg, a szám tavalyi ifjúsági olimpia bajnoka, a 2013-ban junior-világbajnoki ezüstérmes, 18 éves Szilágyi Liliána gyomorpanaszok miatt nem vállalta az indulást, így a magyar színeket itt egyedül Verrasztó Evelyn képviselte. Ő a futamában 59.09 másodperccel a hetedik lett, s a 69 fős mezőnyben 25.-ként végzett.
Férfi 400 méteres gyorsúszásban Bernek Péter, a szám rövidpályás világbajnoka 3:46.83 perces idejével összességében a hetedik helyen jutott be az esti fináléba. Mint elmondta, kicsit lassabb volt a futama, mint amire előzetesen számítani lehetett, s úgy gondolja, 3:44 alatti idő kell majd ahhoz, hogy valaki dobogóra álljon. Szerinte a szám olimpiai bajnokát, a kínai Szun Jangot nem igazán lehet majd megszorítani.
A nők 400 méteres gyorsúszásában Kapás Boglárka kőkemény ellenfeleket kapott futamában, többek között a címvédő amerikai Katie Ledeckyt, így itt végül legjobb európaiként 4:06.21 perccel a negyedik, a teljes rangsort tekintve pedig az ötödik idővel került a döntőbe.
Hosszú Katinka rögtön erődemonstrációt tartott azzal, hogy könnyedén és nagy fölénnyel utasította mögé ellenfeleit, ráadásul 2:07.30-cal megdöntötte több mint hat éve fennálló Európa-csúcsát, s jó esély van arra, hogy ebből tovább faragjon már a délutáni elődöntőben. A szám másik magyarja, Jakabos Zsuzsanna 2:12.38 perc alatt ért célba, a kilencedik helyről várja a folytatást.
Az 50 méteres pillangóúszásban Cseh László új országos csúcsot állított fel 23.32 másodperccel, összesítésben pedig másodikként lépett tovább az esti elődöntőbe.
A magyarok közül utolsóként a 200 méteres férfi mellúszás egyeduralkodója, a háromszoros világbajnok Gyurta Dániel ugrott medencébe felvezetésképpen 100 méteren, de 1:00.71 perces idejével csak a 22. helyen zárt, így nem folytathatja.
"Nem volt olyan rossz ez kezdésnek, persze jó lett volna még délután is úszni egyet. Azt azért látni kell, hogy a 200-as ellenfeleim közül nem sokan indultak itt" - nyilatkozta a hosszabbik táv londoni olimpiai bajnoka.
Frissítás: Hosszú Katinka újabb Európa-, Cseh László újabb magyar csúccsal döntős
Hosszú Katinka délelőtti Európa-csúcsát tovább javítva a legjobb idővel jutott a 200 méter vegyes hétfői döntőjébe a kazanyi vizes világbajnokság úszóversenyeinek nyitónapján, míg Cseh László 50 méter pillangón módosította tovább a selejtezőben elért országos csúcsát.
Hosszú, a szám címvédője több mint négy tizedet faragott a vasárnap délelőtti 2:07.30 perces idejéből, s 2:06.84 perccel - a legjobb teljesítménnyel - diadalmaskodott úgy, hogy gyakorlatilag már az első hossz után nem volt ellenfele, pedig az olimpiai bajnok kínai Je Si-ven is ott volt a mezőnyben.
"Nagyon örülök, persze megnézzük még a részidőket, de ez már egy jó idő" - nyilatkozta Hosszú Katinka. "Ha valaki a vb előtt azt mondja, hogy 2:06.80 a vége, akkor aláírtam volna, de mivel most még a döntő előtt vagyunk, szeretnék majd jobbat úszni."
Hozzátette, hogy elődöntős úszása jobban össze volt rakva, mint délelőtt a selejtezőben, a fordulók jobban jöttek ki, és jobban tudott koncentrálni.
"Hasonlóan jól éreztem magam, mint délelőtt, de a végét jobban megnyomtam" - mondta.
A másik elődöntőben szereplő Jakabos Zsuzsanna az előfutamban úszott idejéhez képest (2:12.38 perc) javított, végül azonban 2:11.91 perces ideje a 11. helyhez volt elég, a döntőhöz nem.
Cseh László az 50 méter pillangó elődöntőjében 26 századot javított a délelőtt felállított országos rekordján, így 23.06 másodperces idejével az összetett harmadikjaként került a hétfői fináléba.
"Azért három tizedet javítani nagyon jó dolog, de remélem, holnap sikerül 23 másodpercen belül úsznom. Úgy néz ki, pillangón gyorsabb vagyok, mint gyorson" - értékelt Cseh László. "A rajtot elkönyvelem annak, hogy én így tudok rajtolni, de nem ez a lényeg, hanem hogy az 50 métert ki milyen gyorsan ússza le."
A magyarok közül Bernek Péter szerepelt elsőként döntőben Kazanyban: a 23 éves versenyző 400 méter gyorson - amelyben a szám rövidpályás világbajnokaként állt rajthoz - nagyon "bekezdett", ugyanakkor a dobogós helyezésekbe nem tudott beleszólni. Délelőtti idejét (3:46.83) ezzel együtt megjavította, s 3:46.29 perccel az ötödik helyen végzett. A számot az olimpiai bajnok kínai Szun Jang nyerte.
"Ennél azért jobb időt terveztem, bár sokkal jobbal sem biztos, hogy előrébb kerülök" - összegzett Bernek Péter. "Viszont még szoknom kell a négyszázat nagymedencében. Ez még csak a harmadik komolyabb verseny, szükségem van némi tapasztalatra, de jövőre jobb lesz."
A nyitónap másik magyar érdekeltségű döntőjében, női 400 méter gyorson Kapás Boglárka 4:08.22 perccel nyolcadikként végzett.
(MTI)