Nem maradt Baráth Etele a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöki posztján. A szakszövetség élén 21 éve álló vezető ugyanis a december 9-i tisztújító közgyűlésen nem jelöltette újra magát. Az új elnök szavazás után az eddigi főtitkár Schmidt Gábor lett. De a 74 éves Baráth Etele nem távozik teljesen: innentől a stratégiai bizottságot vezeti, és a közgyűlés elnökeként tevékenykedik.
Az ATV december első napján, Gyárfás Tamás távozása után megpendítette a húrt Baráthnál, nevezetesen, nem fél-e attól, hogy ő lesz a következő "áldozat". Az MSZP korábbi politikusa jelezte, nem fél, ugyanis az elmúlt húsz évben lett volna politikai akarat az eltávolítására, ezt teljesen demokratikus megoldhatta volna a hatalom. Mint akkor mondta, a december eleji tisztújításra nagy tervekkel készül – úgy tűnik, ez a terv a hátrébb lépés volt.
Baráth Etele már augusztus elején is nehéz helyzetbe került, miután bizonyított doppingvétség nélkül kitettek két férfi kajakost a riói olimpiára készülő csapatból. Az elnök akkor azt mondta: meggyőződése, hogy jó döntést hoztak. Az ötkarikás játékok eredményessége is hagyott kívánnivalót maga után, lévén hogy Kozák Danutáék három aranyérme mellett a legjobb eredmény a Vasbányai–Mike duó 4. helyezése kenu kettes 1000 méteren. (Más kérdés, hogy a játékok végén vidám hangulatban együtt vacsorázott Orbán Viktor miniszterelnökkel, illetve az akkor már ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danutával.)
(MNO nyomán)