A tartalomból:

Pörzse Sándor: Egy komolyabb szint
Az egyik legkedvesebb szórakozásom, amikor az úgynevezett jobb- vagy baloldali sajtó taglalja a Jobbik helyzetét. Elképesztő idiótaságokat képesek összehozni, általában félinformációk alapján. A cél mindig ugyanaz: elbizonytalanítani, akit el lehet, illetve esetlegesen egymásnak fordítani a jobbikosokat.
Seres Krisztina: Milyen lenne…?
Milyen lenne Ő? Királyfi vagy hercegnő? Szőke, barna vagy fekete hajú? Megölelné és megpuszilná, ha szomorúnak látná? Átkarolná, vigasztalná, kis könnyes arcát az arcához dörgölné? Csengő hangon verset mondana, dallamosan énekelne, vagy inkább táncolna, futna, kacagna? Kiabálná messziről a játszótéren felé rohanva és integetve, hogy „szeretlek, Anyukám”? Nem tudja meg soha. Hiszen ő döntött arról, hogy Ő ne legyen. Hogy ne szülessen meg. Hogy csak egy szám legyen egy szomorú statisztikában. Egy bűntelen áldozat, egy tenyérnyi kis lény, akinek feldobbant a szíve pár napra, majd örökre elhallgattatott.
Felkészülés a kormányzásra
Csak akkor van értelme a következő két évnek nekivágni, ha olyan vezetőséggel tudok dolgozni, amelyben hiszek, amit jónak és hatékonynak tartok. Úgy ítéltem meg, ha nem tudok ilyen feltételek között dolgozni, akkor nincsen értelme belefogni abba a kormányváltást előkészítő két évbe, ami előttünk áll – mondta a Bar!kádnak Vona Gábor. A tisztújításra készülő Jobbik elnöke a párt polgármestereinek személyében a győzelem szempontját szeretné behozni az új elnökségbe, hiszen ezek a településvezetők már győztek, megízlelték azt, hogyan lehet a Jobbik eszmeiségével, programjával, elveivel sikert elérni. Most az lesz a feladat, hogy megmutassuk, felépítsük azt, hogyan lehet a Jobbik eszmeiségével, programjával kormányozni – nyilatkozta Vona Gábor.
Novák Előd: Kormányra kell kerülnünk, de nem minden áron
A tisztességes verseny helyetti csoportos, kissé túlterjeszkedő vétó megosztja alulról szervezett mozgalmunkat, távolabb visz minket a választási győzelemtől. A Jobbik nem válhat egy színtelen, szagtalan, karakterét vesztő párttá, mely nem hoz radikális változást. A Bar!kád kérésére még összefoglalom aggályaimat, a tagság szerintem döntő többségének – épp ezért csak vétózással hatástalanítható – álláspontját is megjelenítve az ügyben, de ezután már a párton belül kell rendezni a vitákat.
Feszültséggenerátor
Óriási szakadékot alakíthatnak ki a kormány engedélyével az állami vállalatok a legfelső és legalsó beosztásban dolgozók fizetése között. A minimálbéren foglalkoztatottak nem tudnak előbbre lépni, mivel a munkájuk ellenszolgáltatásának mértéke nem éri el a létminimum biztosításához szükséges szintet sem. A bérjátszmák lehetőséget adnak a kormányzatnak arra, hogy egyes szakmákon belül, illetve az egyes ágazatok között feszültséget generáljon, és ezzel az eszköztárral megakadályozza, hogy egységesen lépjenek fel az elégedetlenkedők a kormányzati intézkedésekkel szemben.
Szavazz, ha tudsz!
Az Alkotmánybíróság döntése szerint nem ellenkezik az Alaptörvénnyel az, hogy a választási törvény nem teszi lehetővé a magyarországi lakcímmel rendelkező, de a szavazás napján külföldön tartózkodók számára a levélben szavazást. A taláros testület úgy ítélte meg, hogy a bírált rendelkezés nem korlátozza a szavazáshoz való jogot.
Az Orbán-kormány nyíltan a TTIP támogatójává vált
Minden harciasság ellenére az Orbán-kormány ugyanúgy a globális pénzügyi hatalomnak való alárendeltségből, kiszolgálásából származtatja politikai-gazdasági legitimitását, mint összes elődje a rendszerváltás óta, kizárólag a látszat és az ideológiai-retorikai máz különbözik. Meggyőződésem, hogy az Orbán-kormány már rég lepaktált a német ipari lobbival, amely a TTIP aláírásának fő támogatója európai részről, és amelytől Magyarország teljes függési viszonyba került – nyilatkozta a Bar!kádnak Gyöngyösi Márton. A Jobbik országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának alelnöke az Európai Unió és az Egyesült Államok között kötendő transzatlanti kereskedelmi partnerséggel kapcsolatban a Szejmben vett részt egy konferencián, ahol számos szakértővel tárgyaltak a megállapodás mögött meghúzódó geopolitikai szándékokról.
Offline és offshore
Újabb fideszes érintettje van az offshore-botránynak. A Magyar Nemzeti Bank hat alapítványának költéseiből pedig kiderült, hogy ellenzéki hírportál mellett ellenzéki országgyűlési képviselőhöz is kötődő szervezetnek is jutott abból a közpénzből, aminek útját törvényi úton próbáltak sikertelenül titkosítani a kormánypárti képviselők.
Május 1. régi-új tartalommal
Május 1-jén a hagyományoktól eltérő módon különleges találkozót szervez Budapesten, a Normafa mögött található Szent Anna-rétre a Lovas Betyár Közösség. Ezt a napot Magyarország sorsának jobbra fordulásáért, a Magyarok Nagyasszonyának tiszteletére tűzték ki – tudta meg a Bar!kád Chemez Farkastól.
Cél, módszer, stílus
Már önmagában az egy jó kérdés, hogy ma, 2016-ban van-e egyáltalán értelme olyan kérdésekkel foglalkozni, mint hogy ki, mi a magyar, ki és mitől hazafi. Amikor emberek millióinak csak arra telik (és ők még nem a legrosszabb helyzetben lévők), hogy táplálkozzanak, fedél legyen a fejük felett (ennek érdekében fizetik a devizahitel soha véget nem érő forintosított részleteit), nem biztos, hogy tömegeket mozgat meg a hazafiság definiálása. – A Bar!kád vitasorozatának második írása.
NATO: a folyamatos változásra ítélt szövetség
A NATO – az Észak-Atlanti Szerződés Szervezete – egy különleges korszak különleges teremtményeként jött létre. Születésének időpontját meghatározta a hidegháborús szembenállás, mely során az Amerikai Egyesült Államok és a Szovjetunió feszült egymásnak. A szervezet védelmi gyakorlata tehát a hidegháború korszakához nyúlik vissza, amikor a tagállamok képességeinek standardizálásáról volt szó. Az akkor nemzetközi kihívásokra választ keresve fő célkitűzésként legelső helyen a közvetlen katonai képességek folyamatos növelése állt.
Magyar szó, magyar érzelem
„A Mobil Rádióban a hallgatók olyan zenéket hallhatnak, amelyekkel a különböző adókon vagy nagyon ritkán találkoztak vagy soha. Több százezer felvételünk van, minőségi rockot játszunk” – elindult a Mobil Rádió, mely a P. Mobil honlapjáról érhető el, tudtuk meg Schuster Lóránttól. Az együttes frontembere a Bar!kádnak mesélt súlyos betegségéről és könyvéről, a Kaptafáról is.
Az Erdélyi Fejedelemség bukása
Az Erdélyi Fejedelemség 150 éves történelme során számos kiváló személy irányította a török függésében álló államot, elég csak Bocskai Istvánra, Bethlen Gáborra vagy I. Rákóczi Györgyre gondolni. II. Apafi Mihály azonban, akit már 5 éves korában fejedelemmé választottak, nem folytatta sikeres elődjei útját, sőt kortársai, majd az utókor is súlyos kritikákkal illették, különösen II. Rákóczi Ferenc. Ki volt a sokat bírált II. Apafi Mihály?
Felső-Árva kincsei
Árva ma is olyan, mintha magára lenne hagyva fenyveseivel, zordon rengetegeivel. A vármegye egykori címerében is mindössze két fenyő és egy medve van, ami sok mindent elárul Árváról. A mostoha sors persze egyrészt köszönhető a földrajzi elzártságnak és a határvidék szerepnek, hisz’ ha valaki ide akart utazni, annak át kellett kelni rengeteg erdőn és hegyvidéken. Másrészt ugye az erdőölésen kívül más megélhetést nehéz volt találni a hegyvidéki éghajlaton.
Keresse csütörtökönként az újságárusoknál vagy a http://www.dimag.hu/magazin/Barikad oldalon!