Bővebb információ, rendelés a megadott linkeken.
Az alábbi könyvajánló történelmünk olyan eseményéhez kapcsolódik, mely minden magyar ember szívét melegséggel, lelkesedéssel, pátosszal tölti meg; az 1848-49. évi forradalom és szabadságharc zenés és írásos emlékeiből merítünk.


Kossuth Lajos azt üzente... - 1848 emlékei dalban és versben - Buda Ilona és a Vikár Béla Népdalkör előadásában!


A Kossuth Lajos azt üzente… című lemezünkön az 1848–49-es forradalomhoz és szabadságharchoz kapcsolódó legismertebb és legszebb katonadalok csendülnek fel a Budai Ilona által vezetett Vikár Béla Népdalkör előadásában, kiegészülve a Himnusz és a Szózat verssoraival, Petőfi Sándor két közismert költeményével, valamint a Mit kíván a magyar nemzet 12 pontjával.

Bővebben itt.





Hazát féltő 1848-1956 - Megzenésített versek nemzeti ünnepekre a Dongó együttes tolmácsolásában!


A "hazát féltő" címmel megjelent CD a Dongó együttes által megzenésített verseket tartalmaz, tisztelgő megemlékezésül két nagy történelmi sorsfordulónkra, az 1848-as és az 1956-os forradalomra és szabadságharcra.
1. Petőfi Sándor - Meddig alszol még hazám? (2:18)
2. Petőfi Sándor - Márciusi ifjak (4:03)
3. Vörösmarty Mihály - Szabad sajtó (1:28)
4. Endrődi Sándor - Csöndes éj harmatja (3:28)
5. Vörösmarty Mihály - Harci dal (3:47)
6. Arany János - Haj ne játra, haj előre! (2:25)
7. Eötvös József - Mohács (3:05)
8. Ady Endre - Adja az Isten (3:07)
9. Reviczky Gyula - Március 15-én (4:42)
10. Reviczky Gyula - Petőfi él! (2:38)

Bővebben itt.



Kormorán: 1848


A lemezen található számok címei:
1 Zúg március 3'38"
2 A XIX. század költői 4'27"
3 Halhatatlan a lélek 2'44"
4 Fa leszek, ha fának vagy virága 3'44"
5 Március 15. 4'09"
6 Nemzeti dal 4'45"
7 Szabadság, szerelem 3'00"
8 Himnusztöredék 2'10"
9 A vén zászlótartó 4'15"
10 Az erdélyi hadsereg 3'24"
11 A harangok dala 5'19"
12 Csatában 3'21"
13 Európa csendes 4'35"
14 Egy gondolat bánt engemet 5'28"
15 Kik érted haltak... 3'54"
16 A költő visszatér 3'14"
Bővebben itt.


A magyar szabadság szentjei - Az aradi tizenhármak


1849. október 6. - Arad
A császár parancsára e napon kivégeztek 13 magyar tisztet. Álljon itt nevük örök emlékezetül:
Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernô, Knézich Károly, Lahner György, Lázár Vilmos, Leiningen Westerburg Károly, Nagysándor József, Pöltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly.

Miért fontos ez a nap nekünk, magyaroknak?  Elmondja nekünk 4 békéscsabai színész, nevesül Nagy Erika, Mészáros Mihály, Szőke Pál és Tomanek Gábor. Azt is hallhatjuk, mi történt ott Aradon az ítélet előtt, közben és utána.  Hallhatjuk e 13 szent ember utolsó mondatait.  Utoljára idézzük Aulich Lajos német nemzetiségű honvéd vezérőrnagy utolsó szavait.  Olvassuk és keressük, lelkületük hova szállott:  „Szolgáltam, szolgáltam, mindig csak szolgáltam. És halálommal is szolgálni fogok. Forrón szeretett magyar népem és hazám, tudom megértik azt a szolgálatot.”

Bővebben itt.




Kossuth Lajos: Fel mindnyájan a hon védelmére!


Komolyan szólok komoly tárgyakról, szenvedély nélkül. Emóciók felkeltése nincs szándékomban, de a magok közt, melyeket elszórogatok, akadhat talán olyan is, amely nem esik sziklára, hogy elpusztuljon terméstelenül, habár csírázása várattat magára az idők járása szerint. Nemzedék száll, nemzedék múlik, alkalom kerül, alkalom merül, a szó elhangzik, de értelme megmarad, ha igaz és egészséges, ha nem az, vesszen, mint szélben elvesz a sóhajtás.
(Kossuth Lajos)

Bővebben itt.

„Verekedni utolsó emberig.” - A turai lovasütközet 1849. július 20.


„Amint ráütöttünk az oroszokra, egy-két perc alatt be voltunk kerítve. Iszonyú küzdelem és mészárlás fejlődött ki; szabadulnunk semerre sem lehetett, mi volt más hátra, mint verekedni utolsó emberig, vagy megadni magunkat. Mi inkább akartunk meghalni. Sorainkban küzdött önkénytesen Dessewffy Arisztid, teljes tábornoki díszben, mellén a másodrendű érdemkereszttel, s mert a veres attilát meg a keresztet látták a muszkák, később állították, hogy az a püspök, aki velünk attakírozott, roppant vitéz volt" - emlékezik vissza az ütközetben súlyosan megsebesült Degré Alajos író, a 16. Károlyi huszárezred századosa a legforróbb pillanatokra. Beszámolója alapján az olvasó szeme előtt filmszerűen peregnek a véres kézitusa képei, amelyeken mindenekelőtt a hősiesen verekedő, példájukkal a képzetlen, újonc huszárokat buzdító tisztek alakja elevenedik meg.