Sikeres elmúlt nyolc évről, helyes bér- és nyugdíjemelésről és elgáncsolt reformokról szólt Gyurcsány Ferenc az Új Demokratikus Charta nevű zsidó szervezet rendezvényén. A szemkilövető kormányfő szerint a Fidesz és a Jobbik gondolatisága azonos, és a következő parlamentben csak az MSZMP utódpártja képviseli majd a demokratikus oldalt.
Történelmi léptékben mérve hazánk legsikeresebb tíz éve van mögöttünk - hazudta ElQró -, "mégis csalódottak, bizonytalanok vagyunk" (nyilván mert annyira sikeres volt az a tíz év - a szerk.).
A 2006-ban kezdett nemzeti reformprogram arról szól, hogy nyugatos rendet akartunk teremteni az országban, hogy mindenkivel felnőtt, felelős polgárként bánjanak. Az ország egy része megijedt ettől, de azért még nekünk van igazunk. Voltak kishitűek, és elgáncsolták a reformokat - próbálta újraírni a történelmet a bűnöző.
A reformok a 2002 óta a Fidesz által szított politikai háborúskodás áldozatai lettek, bár nekünk is volt szerepünk a kudarcokban. Utólag visszatekintve elmondhatom, rosszul mértem fel erőinket, türelmetlen voltam, azt hittem, az igazunk és az akaratunk mindent le fog győzni. Az átalakulások mértéke, tempója meghaladta az ország teherbíró képességét - gyakorolt némi önkritikát Gyurcsány. A többség nélkül nem lehet reformálni - összegzett.
Gyurcsány a Jobbik szavazóihoz is szólt. Megértem csalódottságukat, azt viszont nem, hogy az miként fordulhatott más magyar emberek csoportjai ellen. Nem láttam még olyan vitát, amelyt a düh, az agresszió megoldott volna. A radikalizmus a pokolba juttathatja az országot - mondta.
A Fidesz és a Jobbik két párt, de egy pártrendszer és egy gondolat. Vona Orbán köpönyegéből bújt ki, és most is aggasztó közelségben van a két párt gondolatisága. Előrébb valónak tartják az antidemokratikus rendet a demokratikus szabadságnál - fejtegette.
Az is igaz, hogy a Jobbik szélsőségéhez képest a Fidesz demokratának tűnhet, bár középről nézve csak a szélsőségesség más formája. Nem kizárt, hogy a gárda céljai kifejezik azt, amit Orbán gondol a világról - a kordonbontás erre enged következtetni - erőlködött Gyurcsány.
A közönség "Húzzunk bele!" kiáltások közepette felállva tapsolta meg az MSZP-t a megsemmisülés felé sikerrel elindító volt kormányfőt.
(FN nyomán)