Képtelen történet címmel játékfilm készül a "holokausztról" a Kossuth-díjas Bánsági Ildikó és a Soproni Petőfi Színház tagjainak közreműködésével Pápán - tudta meg az MTI Pataki Andrástól, az "alkotás" producerétől.

Bánsági Ildikó, a holokauszt-ipar legújabb primadonnája
Pataki András, aki a soproni színház vezetője, elmondta: a holokauszt-emlékévhez csatlakozva filmesítenek meg egy olyan "valóságos alapokon nyugvó" történetet, amelynek témája "az emlékezést segítheti".
Hámori András ötlete alapján Németh Ervin írta meg a film forgatókönyvét, amely arról szól, hogy egy pápai származású író festménye hátoldalán egy zsidó családot ábrázoló fényképet talál. A rajta lévő írásból kiderül, hogy a fotón szereplő szülők hagyták a képet fiukra. Az író a rejtély nyomába ered, felkeresi szülővárosát, ahol újabb információkhoz jut. A legfontosabb támpont nagynénje naplója, amelyből kiderül: a zsidó pár elcserélte a gyermeket, hogy biztonságban legyen az "üldöztetés" idején. Az író megtalálja azt az asszonyt, aki sajátja helyett felnevelte a zsidó fiúcskát.
Bár a történet főszereplője a fiú, a film cselekménye nem az ő életét követi nyomon, hanem a "megmentésében" részt vevők szemszögéből mutatja be a "holokauszt borzalmait" - fogalmazott a rendező.

Bánsági Ildikó (balra) egy színházi szerepében. Ha már felvállalta e nemes témát, egyúttal eljátszhatná a "haláltábori" kuplerájok madámját is
A játékfilmet május végén kezdték el forgatni Pápán, Sopronban és Budapesten. Szeptemberben lesz a nyilvános bemutató Pápán és Sopronban, várhatóan ősszel a "közmédia" is műsorra tűzi az "alkotást" - mondta Pataki András. Hozzátette: a filmet oktatási segédanyagként elektronikus formában minden magyar általános iskola és középiskola megkapja.
A főszereplő a Kossuth-díjas Bánsági Ildikó, aki mellett a soproni társulat összes színésze kamera elé áll. A filmet 8 millió forinttal támogatta a Miniszterelnöki Hivatal Civil Alapja. A rendező Bozsogi János, az operatőr Mike László.
(MTI nyomán)