Emelkedik a kormányzati informatikai rendszerek elleni célzott támadások száma – közölte a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) vezetője.
Tavaly a Honvédelmi Minisztériumnál, a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Belügyminisztériumnál találtak arra utaló jeleket, hogy informatikai rendszereik az APT28 néven ismert támadás célpontjai voltak.
Bencsik Balázs beszámolója szerint tavaly a migránsválság nyomán mintegy tíz százalékkal nőtt a “weblaprongálások” száma is, köztük több célzottan a kormányzatnak szóló üzenetet tartalmazott. Tavaly több mint ötezer ilyen esetet jeleztek az NKI-nek. Az ilyen, alacsonyabb kockázatú támadások nagyjából kilencven százalékát nem képzett támadók hajtják végre. Ennek oka a szakember szerint az, hogy az informatikai sérülékenység kihasználására a "feketepiacon" meg lehet vásárolni a támadáshoz szükséges eszközöket. Ezek birtokában egy "nem kvalifikált, pizsamás hacker" is képes feltörni egy weboldalt.
Bencsik Balázs az Anonymous hackercsoportnak tulajdonított, a magyar kormányzatnak szóló fenyegető üzenetről azt mondta: nem tudnak arról, hogy sikeres támadást hajtottak volna végre.
(MTI)