A Skype orosz verzióját szeretné elkészíteni az állami tulajdonú Rosztek. Azt állítják, vetélytársánál biztonságosabb lenne, és ami még érdekesebb: internetkapcsolat nélkül is működne.
Az orosz Rosztek nem túl sok konkrétumot tartalmazó, a múlt heti CIPR-2017 konferencián tett bejelentéséből kiderül, hogy videó- és hanghívásokra, valamint szöveges üzenetek és fájlok küldésére is használható lesz a program, amit ők a Skype orosz megfelelőjének hívnak. Az orosz fejlesztők azt ígérik, a rendszer nem internetkapcsolaton át működik majd, így aztán biztonságosabb lesz, mint a jelenleg elérhető hasonló kommunikációs platformok.
A fejlesztést ugyan a WannaCry zsarolóvírussal indított globális kibertámadás apropóján jelentették be, de nyilvánvaló, hogy régebb óta zajlik a munka, merthogy már egy kb. működő prototípus is létezik a rendszerből. Hogy pontosan hol áll a projekt, illetve hogy miként valósítják majd meg a publikus internet elkerülését úgy, hogy közben azért kényelmesen használható legyen a program, még nem tudni.
Ami biztos, az "orosz Skype-ot" elsősorban az országon belüli kommunikációra szánják majd, és alighanem az vele a céljuk, hogy az orosz kormányzati és vállalati kommunikációba külföldről semmilyen hackerképességgel felvértezve ne lehessen belehallgatni.
(HVG)