A kínai kormány szeretné elérhetetlenné tenni az összes VPN-szolgáltatást az országban, hogy polgárai ne tudják kikerülni az internet "nagy tűzfalát". Az Apple eszközein ez máris megvalósult, az összes ilyen appot eltüntették a kínai App Store-ból.
Kínában virtuális magánhálózat, vagyis VPN (Virtual Private Networking) kell ahhoz, hogy az internet “nagy tűzfalát” megkerülve az országban blokkolt oldalakat (pl.: a világ vezetői híroldalai, a Facebook, a YouTube, az Instagram stb.) el lehessen érni. Mivel nagyon jó VPN-szolgáltatások léteznek okostelefonra és számítógépre is, ez nem is olyan nagy gond, egy virtuális magánhálózattal bárki könnyedén kikerüli a korlátozást.
Zoom
Ezt a kiskaput szeretné végleg bezárni a kínai kommunista kormány, amely utasította az ország netszolgáltatóit, hogy 2018. február 1-jétől tegyék elérhetetlenné a VPN-szolgáltatásokat. Ebben az első komolyabb segítséget az Apple adta a kormánynak, ugyanis a kínai App Store-ból az összes népszerű VPN-alkalmazást eltüntette.
Az egyik ilyen app, az ExpressVPN osztotta meg az Apple-től kapott levelet, amelyben hivatalosan értesítették őket az alkalmazás leszedéséről, majd a fejlesztők utánanéztek, és látták: egyik VPN-applikáció sem érhető el az országban.
Az Apple döntése indoklásában szó szerint az szerepel, hogy Kínában az ilyen alkalmazások illegálisnak számítanak, pedig erre vonatkozó törvényt (még) nem is hozott a kormány.
(HVG nyomán)
Kapcsolódó: