Dél-Korea sikeres atomenergetikai programmal rendelkezik, ami egyrészt világszínvonalú, másrészt már jelentős exportsikert is elkönyvelt. Napjaikban a dél-koreai atomipar zászlóshajója az APR-1400 típusú atomerőmű.
A koreai atomipar kezdetei
Dél-Korea első kutatóreaktora 1962-ben kezdett működni. Az első erőművi nagyságrendű reaktoruk 1978-ban lépett üzembe.
A 80-as évek elején 8 reaktor építését kezdték el, aminek a célja az energetikai import csökkentésének a szükségessége volt.
Az APR-1400
A koreaiak által jelenleg a nemzetközi piacon eladásra kínált atomerőmű-típus az APR-1400. Ennek a típusnak 1400 MW az elektromos teljesítménye, amivel a legnagyobb teljesítményű reaktorok között van.
A reaktora nyomottvizes és két gőzfejlesztő csatlakozik hozzá. A zónasérülés valószínűsége egy sérülés százezer évenként.
Zoom
Az APR 1400 metszete
Az üzemanyagciklus 18 hónap, a tervezett üzemidő 60 év, a rendelkezésre állás legalább 90 százalék.
Az ilyen típusú erőművek duplablokkos kivitelűek, azaz kettesével építik őket. Ennek következtében a két blokk több közös létesítményt is használ, ami csökkenti a beruházási és az üzemeltetési költségeket.
Az építkezések során a cél az, hogy az építkezés kezdetétől az üzembe állás kezdetéig maximum 48 hónap teljen el.
Exportsiker
A koreai atomipar 2009-ben igen fontos exportsikert ért el, az által, hogy megnyerte az Egyesült Arab Emírségek tenderét egy új atomerőmű építésére. A tender révén a koreaiak négy blokk építésére kaptak megrendelést, amiket napjainkra már meg is építettek.
A sikeres projekt bizonyította, hogy a koreaiak tudnak a szülőföldjüktől távol is atomerőművet építeni.
Zoom
Az Emírségek atomerőműve
APR+
A koreaiak időközben továbbfejlesztették a technológiájukat, ami miatt tervrajz szintjén már létezik az APR-1400 továbbfejlesztése, az APR+. Ez alapvetően nagyon hasonló a korábbi típushoz, de nagyobb teljesítményt ad le és biztonságosabb is.
Zoom
APR+
Emellett az APR+ révén csökkent a külföldi eredetű technológiák aránya, ami korábban korlátot jelentett az exportálásnál.
Miért jöhet a képbe?
Aszódi Attila, a paksi bővítés korábbi államtitkára az elmúlt egy évben több olyan interjút is adott, amiben a paksi bővítés mellett még egy atomerőmű szükségességéről beszélt. Ennek többek között az áramigény várható növekedése az oka (szerinte).
Aszódi azt is megjegyezte, hogy az új atomerőmű nem orosz lesz. Ennek az az oka, hogy a Roszatomnak annyi rendelése van, ami miatt nem tud többet bevállalni, vagyis nincs kapacitása még egy atomerőműre.
Ez alapján más gyártót kell keresni. Erre legalkalmasabb talán a koreai APR-1400. A típusból már összesen 12 blokkra adtak le rendelést, aminek már több mint a fele megépült.
Ennek következtében a típusnak már van referenciája, és az exportsiker azt is bizonyította, hogy tudnak az anyaországon kívül is építeni.
(Olvasónktól)
Képek: ans.org; kepco-enc.com