Zaklatva, szidalmazva, tapizva - a nők a szabadtéri fürdőkben szabad prédává válnak. A tettesek? Nagy többségében migránsok. A fürdőmesterek panaszkodnak: ez 2015 óta felerősödött. A politika és a média sokáig a rasszizmus vádja miatti félelemből nem nevezte nevén a problémát. Az azonban csak felerősíti ezt. Most a fürdőmesterek/fürdőmesternők megszólalnak. Alább az emma.de "Nők - szabad préda a szabadtéri fürdőben?" című cikkének fordítása.
Zoom
(Fotó: franckreporter/iStock )
„Pakold be a fürdőnadrágot, fogd a kishúgodat – és azután uzsgyi a Wannseehez!” - így zengte még vidáman Connie Froboess az ’50-es években. Ma bizonyára az ajkára fagyna a dal.
„A nőket a migránsok masszívan zaklatják. Az úszómesternőket szidalmazzák. Ehhez jön hozzá a nagy fokú erőszakra való hajlam, valamint bármiféle tisztelet hiánya! Egy szabadtéri fürdő a kikapcsolódás helye kell, hogy legyen, és nem a rémület helye!” Ezt nem akárki mondja, hanem Peter Harzheim, a Német Úszómesterek Szövetségi Egyesületének elnöke. Még soha nem fújt ennyire sok szabadtéri fürdő riadót egész Németországban. Az újdonság: fiatal férfiak egész csoportjai lányokat és asszonyokat zaklatnak, más férfiakkal keresik az összetűzést, sőt néha oda is ütnek.
Az észak-rajna-vesztfáliai rendőrség – a statisztika szerint itt van a legtöbb támadás és kitörő erőszakosság – a tetteseket „észak-afrikai, arab és török származású fiatal férfiakként” azonosítja. Heiko Müller, az észak-rajna-vesztfáliai rendőrség szakszervezetének tartományi alelnöke figyelmeztet: „A szabadtéri fürdőkben éppen most alakul ki egy párhuzamos társadalom – hacsak végre nem járnak el keményebben a szabályszegésekkel szemben!”
„Szabályszegések”, mint ez: a Düsseldorfer Rheinbadba június utolsó hétvégéjén a rendőrségnek mindjárt két alkalommal nagy létszámban kellett kivonulnia, hogy a vendégeket és a fürdőmestereket/fürdőmesternőket biztonságba helyezze. A helyszínen a következő kép tárult a rendőrök elé: egy férfi védelmezően áll családja előtt, több száz fiatal férfitól körülvéve, akik ordítoznak vele. Ők azelőtt takarók és fürdővendégek felett ugráltak át. Amikor a családos apa fellépett ellenük, további fiatal férfiak verődtek a felfordulást keltők oldalára. Végezetül körülbelül 400 „arab származású” fiatal férfi szorongatta a rendőröket, megdobálta és szidalmazta őket, a paprikaspray is bevetésre került. A családos apa egyébként egy németországi török. Erről csak a Hürriyet török napilap tudósított. Majdnem az egész német sajtó máig azt tartja korrektnek, hogy se a szorongatott nemzetiségét, se a szorongatókét ne nevezze meg – habár az bizony mindkét oldalon szerepet játszik.
Gelsenkirchenben június 26-án a Freibad des Sportparadiesesben egy vita után késelésre került sor két fiatal török között. Egy sérültet a mentők a helyszínen elláttak, valamint kórházba vittek. Ott a 23 éves férfit sürgősséggel megműtötték.
Az Essener Oststadtbadban június 24-én egy csoport „déli országból való” kinézetű fiatal két fürdőmestert és egy tizenkét éves lányt támadott meg. Egy rendőrségi szóvivőnő adatai szerint a csoport provokálta az úszómestereket azzal, hogy vizet fröcskölt a felvigyázókra. Amikor az úszómesterek egyike a fiatalokat felszólította, hogy hagyják abba, a férfiak kiszálltak a medencéből; az egyik az úszómestert pofon ütötte. Egy másikra ugyancsak tettlegesen mentek rá. Azután a csoport elmenekült a fürdőből. Az elmenetelnél a férfiak egyike állítólag még egy, a konfliktusban részt nem vevő lánynak a hasába bokszolt.
Haltern am Seeben június 26-án a Freibad an der Hullerner Straßében a sültburgonya-standnál 20 fős tömegverekedés volt. A tettesek nemzetisége kimondatlan maradt. Azonban a rendőrségi jelentésben ez áll: „Nyilvánvalóan székeket és egy szemetesvödröt is bevetettek ütőszerszámként. Az összes résztvevő átfogó kikérdezését a helyszínen tolmács nélkül nem lehetett véghez vinni”.
Bielefeld, Werl és Lünen szabadtéri fürdőiben fürdővendégeket négy alkalommal annyira megvertek, hogy kórházba kerültek. A verekedőknek itt is migrációs hátterük volt.
A molesztált lányok és asszonyok Németországban sok szabadtéri fürdőből számolnak be zaklatásokról és szexuális támadásokról. Őket a víz alatt a nemi szervükön, valamint a mellükön megfogják, vagy a bikinijüket letépik róluk. A zuhanyzóban zaklatják és lefilmezik őket. A nőket, akik napoznak, átugorják, lefényképezik, vagy úgy szidalmazzák, hogy „szajha”. Már kislányokat is szorongatnak.
A következmény: a nők és a családok egyre inkább elkerülik a szabadtéri fürdők látogatását. Mindenekelőtt hétvégén hagyják el a területet a támadásoktól, valamint a feszült légkörtől való félelem miatt. „2015 óta vannak problémák fürdőinkben a fiatal migránsokkal. Ez egy lopakodó folyamat volt. Időközben az a benyomás uralkodik, hogy a szabadtéri fürdőbe csak fiatal, arab származású férfiaknak szabad bemerészkedniük”, írja le Peter Harzheim a katasztrofális fejleményt. Az önkormányzatok megpróbálnak biztonsági szolgálatokkal ellensúlyt képezni. Észak-Rajna-Vesztfáliában arról vitáznak, hogy a fürdőkbe való bejárást szigorúbban kell-e korlátozni, és hogy késtilalmat kell-e bevezetni.
Zoom
Peter Harzheim, a Német Úszómesterek Szövetségi Egyesületének elnöke (kép: emma.de)
„Ez az, amit akarunk?” kérdezi Peter Harzheim. „Egy szabadtéri fürdő, melyben egyenruhások ellenőrző sétákat tesznek? Jelenleg nincs más megoldás. Több háttértámogatásra van szükségünk a rendőrségtől, valamint a politika részéről is. Ezekkel a rendbontókkal kapcsolatban keményebben kell intézkedni. Aki a problémát nem nevezi nevén, csak felerősíti azt!” Az úszómestert tapasztalatainak, valamint kollégái tapasztalatainak átadása miatt minduntalan jobboldaliként skatulyázták be.
Sokan így járnak, akik migrációs hátterű tettesekkel szemben aktívvá válnak. Amikor Markus Schnapka, a szociális ügyosztály vezetője 2016-ban a Bonn melletti Bornheimban katasztrofális tapasztalatok után uszodatilalmat szabott ki a férfi menekültekre, akik támadóvá váltak, a lesújtó kritika jégesőként záporozott. (Az EMMA hírportál erről 2016 februárjában számolt be.) Schnapkát, aki 1977 óta maga is elkötelezett a migránsokkal való munkában, az észak-rajna-vesztfáliai menekülttanács és a „Bonn stellt sich quer” [kb. „Bonn keresztbe áll a nácik és rasszisták előtt” – a ford.] szövetség „rasszizmussal” vádolta meg.
„Ezt többé nem nyelem le szó nélkül”, mondja az Olpéből való, tapasztalt, 64 éves Harzheim fürdőmester. Itt, Németország szabadtéri fürdőiben masszív probléma van. Több mint 40 éve áll a medence peremén, két lány apja, valamint több unoka nagyapja, és azt mondja: „Nem szabad annak megtörténnie, hogy a lányokat és asszonyokat a nyilvános helyekről kiszorítják!”
Azokat a nőket, akiknek a szava a szabadtéri fürdő nyilvános helyén tulajdonképpen kellene, hogy számítson, szintén kiszorítják. Manapság Németországban minden második fürdőmester nő. „Büszkék vagyunk, hogy a nőket behoztuk a szakmába. Azonban az utóbbi időben egy kiképzendő nő elmesélte nekem, hogy most fél attól, hogy ezt [a szakmát] űzze. Ez egyszerűen nem lehet igaz!”, háborodik fel Harzheim. És a továbbiakban azt mondja: „A mód, ahogyan ezek a férfiak a nőkkel bánnak, nem elfogadható”.
Ezek a problémák egyébként Ausztriát és Svájcot is utolérik. Svájcban különösen az úszómesternők állnak a migránsok célkeresztjében. Minduntalan durván viselkednek velük és rájuk mennek, leköpik, szidalmazzák, és nem veszik figyelembe őket. „Már megéltem egyet s mást, de ami ez idő tájt a svájci uszodákban folyik, az többé nem elviselhető”, mondja Michel Kunz, a Svájci Fürdőmester-szövetség elnöke. „A nőkkel szembeni megvetés egy olyan fokot ért el, ami teljességgel elfogadhatatlan”. A fürdők ott is biztonsági szolgálatot állítanak fel.
Ausztriában szintúgy. Sőt, ez idő tájt Bécsben egy „női fürdőn” gondolkodnak. A „Jövő Szociális Ausztriája” párt, ami jövőre a bécsi választáson indul, legalábbis ezt követeli. A pártalapító, Turgay Taskiran török származású orvos szerint azt nem csak muszlim nők óhajtanák. Sok bécsi nő félne a szabadtéri fürdőkben a „kéjsóvár pillantások” és szexuális támadások miatt. Visszatérés a XIX. századba?
Az Osztrák Nőkör szerint ez a követelés teljesen rossz irányba megy. Maria Rösslhumer, a Nőkör ügyvezető igazgatónője azt mondja: „Itt a férfiaknál kell nekikezdenünk, nem a nőknél. Lehetségesnek kell lennie, hogy a nők mindenfelé jól érezhessék és megmutathassák magukat. Pillantások nélkül, támadások nélkül. A férfiak és nők szétválasztása visszalépés. Egy modern Ausztriát, egy modern társadalmat akarunk”.
Igen, ki nem akarja azt? Egy modern országot, melyben lányok és asszonyok megint aggodalmaskodás nélkül pakolhatják be a fürdőrucit – és uzsgyi a szabadtéri fürdőbe!
(Hidra)
Forrás: