A Bejtár Jerusálájim címere
A Bejtár Jerusálájim izraeli csapat legutóbb két csecsenföldi muszlim játékost szerződtetett a támadójáték erősítésére. A jeruzsálemi zsidó csapat gyűlölködő szurkolói a muszlim labdarúgók leigazolása miatti dühükben eddig már a klub irodáit is
fölgyújtották. Tegnap este gólt lőtt az egyik gyűlölt csecsen, mire a zsidó rasszisták tekintélyes része távozott a stadionból.
A Bejtár Jerusálájim (בית'ר ירושלים) nevű jeruzsálemi zsidó labdarúgó klub közismerten rasszista, arab- és muszlimgyűlölő közönsége elsősorban az 1948-as államalapítás után az arab világból Izraelbe hozott zsidók leszármazottai közül kerül ki, s ezek a szurkolók talán a szélsőséges magatartásukkal is azt kívánják bizonyítani, hogy ők nem arabok... Mielőtt megépült a Jeruzsálem nagyvázsonyi születésű főpolgármesteréről, Teddy Kollekről elnevezett Teddy Stadion, a Bejtár Jerusálájim hazai pályája a Dávid Király Szállóval szembeni YMCA (Keresztény Ifjak Egyesülete) stadionja volt, ahol a szombati mérkőzések idején a rasszista csürhe valóságos csatatérré változtatta az egész környéket.
A Bejtár Jerusálájimnak van magyar vonatkozása is. A múlt század '90-es éveitől több magyar játékos is megfordult a jeruzsálemi klubban, így például Sallói István, aki két bajnokságot nyert a csapattal és 59 gólt lőtt a sárga-feketék színeiben. Játszott itt még Pisont István, Hamar István és Sándor Tamás is.

Sallói István (jobbról) egy Bejtár-trófeával
Tegnap este a Teddy Stadionban játszották le a Bejtár Jerusálájim-Mákkábi Netánjá bajnoki labdarúgó-mérkőzést, amelynek természetesen ezúttal is megvolt a figyelemre méltó hozadéka. Mint ismert, az idén januárban Árkágyij Gájdámák, a jeruzsálemi klub orosz zsidó tulajdonosa a csapat támadójátékának megerősítésére két muszlim focistát vásárolt Csecsenföldről (Csecsenföldön ugyanis a megszálló oroszokon kívül mindenki az iszlám szunnita változatát követi – H. J.) A két muszlim játékos, Záúr Szádájev és Dzsibríl Kádájev ellen már Jeruzsálembe érkeztük előtt hevesen tiltakoztak a Bejtár fajvédő szurkolói. Tüntetésekkel, a lelátón kifeszített órásmolinókra írt megszívlelendő „üzenetekkel”, sőt legutóbb a klub jeruzsálemi irodáinak fölgyújtásával kívánták jobb belátásra bírni a muszlim játékosok leigazolásával a klub „tisztaságát” bemocskoló sportvezetőket.
A Bejtár Jerusálájim (Jeruzsálemi Béjtár) neve tulajdonképpen a múlt század '30-as éveiben alakult Joszéf Trumpeldor Szövetség (B'rit Joszéf Trumpeldor) szélsőséges, revizionista zsidó ifjúsági szervezet héber mozaikszava. A magát erről a zsidó ifjúsági szervezetről elnevező, 1936-ban alakult sport klub és labdarúgócsapat az elmúlt évtizedekben az arabgyűlölet egyik jelképévé vált. A sárga-fekete mezben játszó csapat szurkolói a lelátókon több ízben is kifeszítették az összes arab deportálását zászlajára tűző választási programmal még a parlamentbe is bejutott Méír Káháná rabbi alapította Káh-mozgalom lobogóját, rendszeresen gúnydalokat énekelnek a palesztinokról.
A két csecsen muszlim játékos leigazolása elleni tiltakozás vissza-visszatérő mutatványaként a Bejtár szurkolói a lelátón négy szalagmolinót feszítenek ki a fejük fölé, amelyek szövegét felülről lefelé, s természetesen jobbról balra összeolvasva a következő „humanista” üzenetet kapjuk: „Ősatyáink megmondták: nem mondunk le az alapelveinkről, a Bejtár örökké tiszta, arabok nélküli marad” (Íme az írás, lehet szörnyülködni – H. J.)
Zoom
„Ősatyáink megmondták: a Bejtár örökké tiszta marad”
A tegnap esti mérkőzés 48. percében azonban megtörtént az, amit a Bejtár Jerusálájim fajvédő szurkolói semmiképpen nem szerettek volna megélni: csapatukat vezetéshez juttatta a csecsen muszlim Záúr Szádájev. A gyűlölt gojt – amint az itt elérhető rövid videóösszefoglalóban is látható - a felezővonal környékéről Ávi Rikán jól időzítetten ugratta ki, s a szakállas csecsen a labdát levette (egyesek szerint kicsit a kezét is használva – H. J.), majd könyörtelenül bevágta a Mákkábi Netánjá hálójába. 1:0 a Bejtár Jerusálájim javára! Hallgassuk meg a mérkőzést közvetítő riporter szavait: „Történelmi pillanat ez: Szádájev, egy muszlim játékos gólt lőtt a Bejtár színeiben. (…) A Béjtár Jerusálájim szurkolóinak egy része azonban most elhagyja a Teddy Stadiont, így tiltakoznak azért, hogy Szádájev lőtte az első, a csapatukat vezetéshez juttató gólt. Ehhez hasonló jelenséget nem ismerek az egész világon. Képtelenek elviselni azt a tényt, hogy Szádájev, a csecsen muszlim gólt lőtt, s ezzel vezetéshez juttatta a Béjtár Jerusálájimot (a saját csapatukat – H. J.)”, mondja az izraeli tévériporter.

Záúr Szádájev gólöröme

A távozó zsidó szurkolók gólbánata
Ha tovább maradnak a stadionból távozó fajgyűlölő zsidók, biztos agyvérzést kaptak volna, mert, mit ad Isten, a mérkőzés 77. percében a vendégcsapat, a Mákkábi Netánjá kiegyenlített, méghozzá a muszlim palesztin Fírász Mográbi góljával.
Hering József – Kuruc.info