2017. július 23., vasárnap, Lenke napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
10:27 Vendég fegyverezte le a késsel és játékpisztollyal próbálkozó rablót egy kaliforniai Starbucksban10:05 Petícióban követelik az Újpest-szurkolók régi címerük visszaállítását 09:45 "Nem így kellett volna eljárnom" - rájött az Orbán-hívő esküvői fotós, hogy kamera előtt nőt bántalmazni nem jó ötlet09:14 Újabb oroszellenes amerikai szankciók: a republikánus-demokrata nagykoalíciót nem hatotta meg Trump08:48 Kovács Sarolta egyéniben és csapatban is ezüstöt nyert az öttusa-Eb-n08:19 Egy év alatt 21 ezer illegális akadt a szerb járőrszolgálatnak a horgára07:47 Már a trafikokban az egységes csomagolású cigaretta07:25 Kétnapos sztrájkot tart a jövő héten a venezuelai ellenzék07:09 Óbarok és Répceszentgyörgy választja ma meg új polgármesterét06:54 Több tucat dzsihadistát bombáztak le Irakban23:35 A Habony-propaganda kibogozta a nagy igazságot: a magyarok rokon lelkek a zsidókkal22:29 Budaházy újra felteszi a kérdést: örüljek, hogy nem vagyok börtönben?22:18 Szomorú a BKK és a T-Systems, mert miattuk készenlétisek hurcolták el a rendszerüket "feltörő" fiút22:09 Tűzszünet Szíriában: Damaszkusztól keletre szombattól szünetel a harc21:15 Varsóban fellélegezhetnek: Orbán megígérte, hogy megvédi a lengyeleket Brüsszeltől - néhány hónapja még elárulta őket
24 óra legolvasottabbjai

Extra, Külföld ::

Egyiptomban a fegyveres erők csak ma közel kétszáz tüntetőt gyilkoltak meg

Reklám

Nyugati és arab tudósítók szerint a katonai puccsal megdöntött Muhámmád Murszi elnök mellett ma Egyiptom-szerte tömegtüntetések robbantak ki a katonaság és az általa kinevezett bábkormány ellen. Csak Kairóban ma közel nyolcvan, az egész országban mintegy kétszáz embert gyilkoltak meg a tömegre éles lövedékkel is tüzelő fegyveres erők. Az egyiptomi helyzet nem polgárháborús, hanem inkább forradalmi állapotra enged következtetni. Az Amerika által védelmezett, korrupt szaúd-arábiai királyi udvar röviddel ezelőtt támogatásáról biztosította az egyiptomi katonai puccs végrehajtóit.
Zoom
Katonai páncélosok Kairó utcáin
Egyiptomban a hadsereg puccsal megdöntötte Muhámmád Murszi törvényesen, a nép többsége által megválasztott elnököt, s vele együtt a Muszlim Testvérek Mozgalmának a hatalmát. Lehet vitatkozni azon, hogy mennyire felel meg a modern kor demokratikus elvárásainak a múlt század első felében megalakított és a Nílus völgyében mindig is nagy népszerűségnek örvendő, az elmúlt közel egy évszázad folyamán többnyire föld alá szorított fundamentalista (nem "iszlamista", s nem "Muzulmán Testvériség", amiképpen a magyarországi hírekben halljuk - H. J. ) történelmi Muszlim Testvérek Mozgalma (حركة الإخوان المسلميين), ám tény az, hogy a Nyugattal és Izraellel kokettáló, mondjuk ki nyíltan, áruló Huszni Mubárak elnök megbuktatása után a mozgalmat és politikusát, Mohámmád Murszit az egyiptomiak nagy többsége beszavazta a hatalomba.
Zoom
Tömegtüntetés Muhámmád Murszi elnök mellett július végén
A törvényesen, demokratikus úton, nagy többséggel megválasztott elnököt és a mögötte álló politikai mozgalmat tehát katonai puccsal, az utcákra, terekre kivezényelt tankokkal és a tömegre leadott éles lövésekkel megdönteni, félreállítani enyhén szólva is antidemokratikus eljárás. Valakiknek nagyon nem tetszett, hogy Mohámmád Murszi és a Muszlim Testvérek Mozgalma vezeti Egyiptomot. Akinek eddig kétségei voltak - amiképpen némileg nekünk is -, az a szaúd-arábiai király röviddel ezelőtt elmondott televíziós beszéde után jobban megértheti a jelenleg is zajló egyiptomi véres események lényegét, annak mozgatóit. 'Abdulláh szaúd-arábiai király, Amerika kitartottja és védelmezettje, a cionistákkal tradicionálisan együttműködő személy a rijádi tévében kijelentette, hogy "a szaúd-arábiai vezetés és a nép (mintha az udvar valaha is megkérdezte volna a véleményét - H. J.) az egyiptomiak mellett és terroristák ellen van". Magyarán, a szaúd-arábiai uralkodó támogatásáról biztosította a törvényes elnököt puccsal megdöntő katonai juntát és az általa kinevezett kairói bábkormányt, a polgári lakosságot halomra gyilkoló egyiptomi biztonsági erőket.
Zoom
Holttestek a Rábíá el-Ádávijjá mecsetben
Az 'Ábd el-Fattáh esz-Szíszi vezetésével végrehajtott katonai puccs és a katonaság által kinevezett bábkormány elleni tömegtüntetésre, a "harag menetére" hívta föl mára a Muszlim Testvérek Mozgalmának még le nem tartóztatott vezetősége az egyiptomi milliókat. A muszlimok péntek déli heti főimája után a katonai vezetés meghirdette szükségállapot ellenére a mecsetekből milliók özönlöttek az utcákra, terekre Kairóban, Alexandriában, Gízában, Damiettában, Aszjútban, Luxorban, Fajjúmban, Aszuánban, Iszmá'ílijában és más nagyobb városokban. A biztonsági erők betartották a szavukat, mert szinte válogatás nélkül éles lövedékkel és könnyfakasztó gázzal lőtték a tüntetőket.
Zoom
A Rábíá el-Ádávijjá mecset ma délután
Kairóban a tüntetések gócpontja többek között a Ramszesz tér, a Níluson átívelő Október 6. híd és a Rábi'á el-'Adavijjá tér és a hasonló nevű mecset területe volt. A mai nap folyamán csak Kairóban eddig 70-80 embert gyilkoltak meg a biztonsági erők, s ebből a Ramszesz téren 20-25 tüntető vesztette életét. Igen sok a súlyos sebesült is. A katonai kormányzattal szembeni, a fegyveres erők beavatkozásáig békés ellenállás (ülősztrájk) egyik fészke a híres szúfi misztikus muszlim női szentről elnevezett kairói Rábi'á el-'Ádávijjá mecset(مسجد رابعة العدوية) és környéke, amelyet a katonaság ma délután szinte rommá lőtt, a megmaradt épületrészekbe tucat számra hordják be a halottakat. A mecset környékén ma kora délután a fegyveres erők harci helikopterekről is fedélzeti tüzet zúdítottak a tiltakozókra, s az áldozatok között sok a gyermek és a nő.
Hering József - Kuruc.info


Hozzászólások ( hozzászólás)

 Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2017 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready