Az Európa Tanács szeptember 30-án kezdődő, őszi egyhetes parlamenti közgyűlésén Strassburgban a délvidéki magyarság területi autonómiájáért és jogfosztottságának megszüntetéséért Gaudi-Nagy Tamás országgyűlési képviselő, az ET magyar delegációjának tagja délvidéki magyar szervezetek vezetőivel összehangolt akciókat tervez megvalósítani.
Hétfőn, szeptember 30-án 13 órától az Európa Tanács strassburgi főépületének 8. termében a „Vessenek véget a 300 000 délvidéki magyar elleni emberi jogi jogsértéseknek – a területi autonómia lenne az igazi megoldás!” című közmeghallgatáson a Magyar Remény Mozgalom vezetője, László Bálint, a Magyar Polgári Szövetség elnöke, Rácz Szabó László és a délvidéki magyarok jogvédelmével foglalkozó Árgus Egyesület elnöke, Bozóki Antal, illetve Gaudi-Nagy Tamás bemutatják a délvidéki magyarság jelenlegi aggasztó helyzetét. Egyúttal levetítik az „Áldozatból bűnös? - növekvő szisztematikus magyarellenes erőszak Délvidéken” című dokumentumfilmet, amely bemutatja az ismét egyre gyarapodó magyarellenes atrocitásokat, amelynek keretében tavaly október óta hét délvidéki magyar fiatalt egy megfélemlítő jellegű koncepciós eljárásban mai napig előzetes letartóztatásban tartanak, egy több magyar sérültet eredményező temerini kocsmai verekedéssel összefüggésben, amelynek során őket közel 30 szerb majdnem megölte, mégis ellenük indult eljárás súlyos vádakkal, csupán egy szerb áll vád alatt, de ő is szabadlábon védekezik.
A hét során a délvidéki magyarok küldöttsége több kétoldalú találkozó bonyolít le különböző nemzeti delegációkkal annak érdekében, hogy megismertessék a valóságot a délvidéki magyar közösség mostoha helyzetével kapcsolatban. A tájékoztatás érdekében angol és francia nyelvű ismertető anyagok kerülnek kiosztásra a képviselők részére.
Csütörtökön, október 3-án Tomislav Nikolić szerb elnök szólal fel az Európa Tanács közgyűlésén, akihez Gaudi-Nagy Tamás tabudöntögető kérdéseket fog intézni. A szerb elnök felszólalása előtt az Európa Tanács épületénél Strassburgban magyarok és franciák együtt tüntetnek a délvidéki magyarok területi autonómiájáért és a magyarellenes erőszak megszüntetéséért. Ezt követően a délvidéki magyarok delegációja nemzetközi sajtótájékoztatót tart.
A közgyűlés ideje alatt határozati javaslati kezdeményezést indítanak útjára annak érdekében, hogy a Délvidéken élő nemzeti közösségek, köztük különösen a magyarok helyzetének feltárása és európai normák szerinti rendezésének elősegítése érdekében mielőbb külön jelentést készítsen az Európa Tanács. Ennek Szerbia EU-csatlakozási folyamatában döntő jelentősége lesz, mert a cél, hogy Szerbia addig ne legyen az Európai Unió tagja, amíg a magyar igényeket nem rendezi.
(Kuruc.info)