Az Európa Tanács szeptember 30-án kezdődött, egyhetes strassburgi Parlamenti Közgyűlésén a délvidéki magyarság területi autonómiájáért és jogfosztottságának megszüntetéséért Gaudi-Nagy Tamás országgyűlési képviselő, az ET magyar delegációjának tagja, délvidéki magyar szervezetek vezetőivel összehangolt akciókkal hívták fel a figyelmet, melyet a nemzeti radikális jogvédő felszólalásában előre bejelentett.

Szeptember 30-án, 13 órától az Európa Tanács strassburgi főépületének 8. termében a „Vessenek véget a 300 000 délvidéki magyar elleni emberi jogi jogsértéseknek – a területi autonómia lenne az igazi megoldás!” címmel tartottak közmeghallgatást, erről bővebben IDE kattintva lehet olvasni.

Nem mindenkinek nyerte el a szimpátiáját az elszakított délvidéki magyarokért történő kiállás. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke egyenesen kártékonynak nevezte Gaudiék akcióit, akik nem maradtak adósok a válasszal, politikai öngyilkosságnak minősítették a délvidéki politikus megnyilatkozását.

Tomislav Nikolic, szerb államfő az Európa Tanács parlamenti közgyűlésén  Gaudi-Nagy Tamás kérdésére azt felelte, hogy a vajdasági magyaroknak nincs miért aggódniuk, senki nincs közülük veszélyben (az erről készült felvétel ITT elérhető). Ezzel egy időben magyarok, franciák és elzásziak tüntettek az ET-székház előtt a délvidéki autonómiáért, követelve a magyarellenes erőszak megszüntetését, valamint a területi autonómia megadását az ott élő magyaroknak (mindezekről bővebben IDE kattintva).

Október 3-án Strassburgban, egy nemzetközi sajtótájékoztatón mutatták be a délvidéki magyar szervezetek képviselői az "Áldozatból bűnös" c. dokumentumfilmet, melyet terveik szerint az elkövetkezendő hónapokban minél több magyar emberrel szeretnének megismertetni.

A strasbourgi akciók után elérhetővé vált az a videofelvétel, melyen Gaudi-Nagy Tamás biztonsági őrök gyűrűjében látható, és az egyikük - az Európa Tanács szellemiségével nehezen összeegyeztethető módon - taszít egyet a nemzeti jogvédőn, aki kérdést szeretett volna intézni Tomislav Nikolichoz.

A Strassburgban történteket Gaudi-Nagy Tamás stúdióbeszélgetés keretében elemezte László Bálinttal, a Magyar Remény Mozgalom vezetőjével, és Rácz Szabó Lászlóval, a Magyar Polgári Szövetség elnökével. Egy másik stúdióbeszélgetés során Bozóki Antallal, a Délvidék kiemelkedő magyar jogvédőjével és Kiss Ervinnel, a Jobbik délvidéki szervezőjével  a délvidéki magyarok helyzetéről és a strassburgi lobbiút során az Európa Tanácsban szerzett tapasztalatokról folytatott érdekes eszmecserét Gaudi-Nagy Tamás.

A délvidéki magyarok jogainak kivívása érdekéhez elengedhetetlenül szükséges, hogy ne veszítsék el a hitüket a Szerbiában helyenként másodrangú állampolgárként kezelt magyar testvéreink. Talán némi reményt önthet a szívükbe, ha a bejegyzésben összefoglalt videókat megtekintve látják: nincsenek magukra hagyva.
(Forrás: Gaudi-Nagy Tamás Facebook-oldala)