2019. június 26., szerda, János, Pál, Upor napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:28 Lemondott az amerikai határvédelemért felelős kormányszerv vezetője22:08 Megtalálták a német Eurofighterek fekete dobozát21:25 Teherán kivonja magát a megállapodás két pontjának teljesítése alól21:03 Rendőrség: felelőtlenség okozta a nyolcéves kislány halálát a MOM Sportközpontban20:45 A taxisok nyomására alaposan megnehezítették az internetes fuvarmegosztók működését Romániában20:16 Sajtóbejárást szerveztek Pakson a Csernobil című HBO-sorozat miatt19:24 Erdogan: megvizsgáljuk, miért nem tudtuk megértetni magunkat az emberekkel19:10 Így lehet kijátszani a Facebook balliberális prioritási algoritmusait a hírfolyamban18:54 Országszerte kánikula várható holnap18:33 Százezreket akart kizsarolni a fideszes képviselő, de megússza felfüggesztettel, mert beteg szegény18:15 Kálmán Olga ügyvédi felszólítást kapott a korábbi munkahelyéről18:05 Eladná magyarországi érdekeltségei egy részét a német E.ON17:01 Újabb aljas húzás a megszállóktól: műalkotásnak nyilvánították az úzvölgyi temetőben illegálisan felállított kereszteket - egy nappal a tárgyalások előtt16:44 Újabb eljárást indítottak az AfD ellen16:33 Valahogy megint intoleránsak voltak az elfogadást követelők
24 óra legolvasottabbjai

Extra, Külföld ::

Halál a zsidókra! nevű faluval büszkélkedhetnek a franciák - de persze meg kell változtatni a wiesenthalosok szerint

Reklám

„Megdöbbentő, hogy ez a név észrevétlen maradt az elmúlt hetven évben, mióta Franciaország felszabadult a náci uralom alól” – írta a BBC által idézett levelében A Simon Wiesenthal Központ vezetője a francia belügyminiszternek, annak a településnek a névváltoztatását követelve, amelyet úgy hívnak: La Mort aux Juifs – azaz "Halál a zsidókra!".

Ön szerint is teljesíteni kell a Wiesenthal Központ követelését? Voksolhat szavazásunkon a portál jobb oldalán!Shimon Samuels levelével ellentétben azonban nem volt észrevétlen a név, sőt, a pofátlan zsidó hazudozása ellenére nem a német megszállás, hanem a 11. század óta, mások szerint 1306 óta létezik: 1992-ben már kérte egy gittegylet a néhány házból álló település nevének megváltoztatását, sikertelenül.
„Senkinek nincs baja a zsidókkal, de nem lep meg, hogy az ügy megint előjött” – mondta a BBC-nek Marie-Elizabeth Secretand. Courtemaux polgármester-helyettese szerint nevetséges belekötni a régi név jelentésébe, Marie-Elizabeth Secretand tehát számíthat arra, hogy órákon belül közellenség lesz a nemzetközi zsidóság szemében. Remélhetőleg nem fog ez az ügy is bocsánatkéréssel és a zsidó parancs teljesítésével végződni.
Zoom
Igen kedves kis falu benyomását kelti, már csak a neve alapján is
Franciaország ma a legnagyobb európai zsidó közösségnek ad otthont, félmillió fővel, ám az elmúlt évezredben a gazdanép vezetői többször megelégelték cselekedeteiket. II. Fülöp Ágost uralkodásának kezdetén 1181-ben például a zsinagógák elvételét, a zsidók ingatlanjainak konfiskálását és kiűzetésüket rendelte el a királyi földekről – de sajnos nem a teljes királyságból. 1198 után azonban - még rosszabb - engedélyezte visszatérésüket. Utódja, IX. Lajos azonban ismét vagyonelkobzást rendelt el a keresztes háborúk finanszírozására.
1306-ban IV. (Szép) Fülöp rendelkezett hasonló módon, kiűzetve őket, kilenc évvel ezután azonban megint visszatérhettek. A tiltások és engedélyezések váltakozása később is megmaradt, az egyenjogúsítás a 18. században indult és Napóleonnal teljesedett be.
A spanyolok már változtattak
A falu neve azonban nem egyedülálló: Spanyolországban a közelmúltig létezett egy Castrillo Matajudíos nevű település. Castrillo, a zsidóölő azonban - fájdalom - már nincs a térképen, miután májusban az 56 fős falu 29 lakója a változtatás mellett szavazott – de legalább maradt valami a lényegből: a falut ugyanis Castrillo Motajidíosra nevezték át, az egyetlen betűmódosítással így a zsidóölőből zsidóhalom lett.
(Index korrigálva)
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready