Határozatképtelenség miatt elmaradt az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) közgyűlésének hétfőre összehívott rendkívüli ülése, amelyet a Híd a munka világába programmal kapcsolatban tett, visszaélésekről szóló állítások miatt kezdeményeztek.
Hegedűs István (Lungo Drom), az ORÖ elnöke azért állapította meg a határozatképtelenséget, mert a 47 tagú testületből mindössze 9-en jelentek meg az országos önkormányzat VII. kerületi, Dohány utcai székházában.
Az ülés berekesztését követően a rendkívüli közgyűlést kezdeményező képviselők közül négyen - Vajda László, a Lungo Drom országos alelnöke, Lakatos Oszkár, a Lungo Drom Heves megyei elnöke, Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom vezetője és Makai István, a Roma Polgári Tömörülés elnöke - újságírók előtt bejelentették: vizsgálóbizottságot kívánnak felállítani, amelynek feladata a visszaélések feltárása és a felelősök megnevezése.
Mint arról beszámoltunk, a trafikmutyi-botrányt kirobbantó volt fideszes, de ma már LMP-s Hadházy Ákos korábban a blogján arról számolt be, hogy a korábban Farkas Flórián által vezetett ORÖ a Híd a munka világába programra kapott 600 millió forintnyi uniós támogatást súlyosan túlárazott eszközökre költötte, és valójában egyetlen munkahelyet sem teremtettek belőle.
Frissítés: Orbán bűnöző cimborája bojkottáltatta a közgyűlést
Vajda László, a Lungo Drom alelnöke szerint azért voltak olyan kevesen, mert Farkas Flórián múlt pénteken megszavaztatta a cigányokkal, hogy ne menjenek el erre a rendkívüli közgyűlésre, és még meg is fenyegette azokat, akik elmennek. "Még azt is megnézem, ki mennyire emeli fel a kezét" – idézte Farkast, aki szerinte azt mondta, hogy az alapján köt majd a szerződéseket az emberekkel, hogy elmennek-e, vagy sem.
Mint megírtuk, a pénzből 28,7 millióért béreltek autókat fél évre, 31 millióért vettek irodabútorokat, 26 millióból újították fel az irodát. De olyan kamunak tűnő tételekre is súlyos pénzek mentek el, mint egy tanulmány a toborzási eljárás kidolgozásáról, 19 milliót pedig egy olyan tanulmányra költöttek, ami csak arról szól, hogy milyen szoftvereket kellene beszerezniük. 31 millióért alakítottak ki számítógépes hálózatot, 21 millióért pedig 7 számítógépet vettek.Lakatos Oszkár szintén az országos Lungo Dromból azt mondta, hogy a 600 millió forintot az ORÖ nyerte, de semmilyen határozat vagy szavazás nem volt arról, hogyan költsék el. Szerinte azonnal le kellene állítani a kifizetéseket. Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom vezetője szerint "az egész ország cigánysága ellen követtek el bűnt". Az, hogy nem jönnek el a közgyűlésre, hogy tisztázzák magukat, önmagában bizonyítja a bűnösségüket.
Zoom
Dancs azt mondta: "cigány gyerekek ezrei éheznek, ők meg havi ötszázezerért bérelnek autót. Felhívtuk a céget, hogy autót szeretnénk bérelni, ők meg azt mondták, nem is foglalkoznak ilyesmivel!"
Makai István, a Roma Polgári Tömörülés vezetője szerint egy olyan projektről sem tudnak, aminek tisztességes elszámolása lett volna. Súlyos anyagi visszaélések történtek. Makai szerint hiába kérték a dokumentumokat az érintettektől, nem adták át. A képviselők szerint több olyan pénzfelhasználás van, amiről Farkas egyedül döntött, mindenféle közgyűlési határozat nélkül.
A képviselők állítólag nem látnak bele az ORÖ gazdálkodásába, Hadházy információi nyomán most elkezdték kikérni a papírokat, hogy belelássanak a visszaélésekbe. Vajda László a sajtótájékoztatón azt mondta, ő levelet írt Lázár Jánosnak, amiben arra kérte, hogy állítsa le a pénzek kifizetését, és vizsgáltassa ki a program körüli visszaéléseket.
Zoom
A sajtótájékoztatót tartó képviselők végül átvonultak a Híd a munkába program állítólag legalább négyszáz millióért megvásárolt irodájához, ahol azonban senkit nem találtak. Az iroda zárva volt, az ablakon át látható volt néhány becsomagolt bútor. Vajda elmondta, az önkormányzat vagyonáért felelős vezetője nem tudott nekik kulcsot adni, ő azt mondta a képviselőknek, menjenek csak oda, ott embereknek kell már dolgozniuk. Vajdáék az épület előtt arról is beszéltek, hogy nonszensz, hogy a Gellérthegy utcában vesznek egy ekkora értékű ingatlant, illetve vidéken többet is regionális irodáknak, miközben a program senkin nem segített.
(MTI - HVG - Index nyomán)