A lehető legkínosabb hibát hozta össze a Flickr webes képtárhely: megbokrosodott az automatikus képcímkéző szolgáltatásuk, amit pár hete kezdtek el ráerőltetni az 1 terabájtos ingyenes tárhely miatt alaposan meghízott, több tízmilliós felhasználói táborra - számol be egy állítólagos hibáról az Index.
Kicsit benácult az automata: egy képet, amin egy fekete férfi is szerepelt, a „majom”, illetve az „állat” címkékkel látott el. Na jó, szélsőliberális túlzás volt rasszizmussal vádolni szegény, amúgy az öntanító folyamat elején tartó gépet, ugyanis egészen korrekten ugyanezekkel a címkékkel látott el egy olyan képet is, amin egy fehér nő szerepelt - fogalmaz a lap.
Más mókás jelenséget is produkált az automata: a dachaui koncentrációs tábor bejáratáról készült képre például a jungle gym címkét tette, ami amúgy egy kerti fajátékok, mászókák, gyerekvárak és hasonlók gyártásából és forgalmazásából világsikert elérő cég. Vagyis nem állt távol a valóságtól - tehetnénk hozzá.
A Flickr persze folyamatosan magyarázkodik, és az illetékesek nem győzik hangsúlyozni, hogy a gép nem rasszista vagy idióta, csak még tanulnia kell. Ezért a felhasználók akkor járnak el jól, ha a felháborodás vagy röhögés után egyszerűen törlik a címkét a képről. Az automatika ilyenkor feljegyzi magának, hogy bármi alapján is nézett majomnak egy fekete férfit, az tilos, és egy idő után polkorrekten hibásan fog működni.
A liberális lap saját bevallása szerint csak trollkodásból jegyezte meg, pedig pont ez az egész lényege, hogy a Flickr új automatájának programozói azt nyilatkozták még az indulás előtt, hogy a rendszer alapja egy olyan számítógépes hálózat, ami az emberi agy működését próbálja utánozni.
(Index nyomán)