Nemrég írtunk arról, hogy a szeptemberben felállított, október közepére kiürült és november elején elbontott szentgotthárdi sátortábor helyén egy téliesített konténertábort építenek. Aztán jött a reakció nyilatkozatok formájában, ezekből az derült ki, hogy Szentgotthárdon nem lesz menekülttábor, a város "csak" tartalék helyszínként szerepel a hatóságok nyilvántartásában.
Zoom
Előtte azért sok minden történt, ezekre most, utólag derül fény. November 16-án rendkívüli testületi ülés volt, ahol a képviselők többsége leszavazta a tervet. Most viszont felkerült az internetre egy hangfelvétel. Ez a testületi ülés előtt, az erőforrás bizottságnak az ülésén készült.
A felvétel szerint Huszár Gábor polgármester egyebek mellett az alábbiakat mondta:
Annyit tőlem mindenki fogadjon el, hogy az, ami Párizsban történt, az egyértelmű bizonyítéka annak, hogy bizonyos üzleti körök, és én itt kimondom, aminek a hátterében nagy valószínűséggel akár a zsidó állam is állhat, a keresztény Európát az iszlám ellen akarja hangolni, tehát ennek a tábor létesítésének semmiféle köze nem lehet a párizsi eseményekhez...
A teljes felvételből egyébként az is kiderül, hogy a városvezetés már a rendkívüli ülés előtt közölte az illetékesekkel, hogy a város hajlandó befogadni a konténertábort. Huszár a bizottsági ülésen arról győzködte a képviselőket, hogy ha nem szavazzák meg a tábor tervét, akkor a város hátrányba kerülhet, és "nem együttműködőnek nyilvánítja a kormány". Ha viszont megszavazzák, akkor komoly pénzek érkeznek, ezekből több tervüket is megvalósíthatják.
"Ez bizony zsarolás"
A felvételen egy bizottsági tag ki is mondja, hogy ez bizony zsarolás. A győzködés ellenére a bizottságban szavazategyenlőség alakult ki, így nem született döntés. Később a testületben a képviselők többsége szintén elutasította a tervet, ezt követték a feljebb már megemlített nyilatkozatok.
Huszár Gábor 2010 óta Szentgotthárd polgármestere, 2010-ben a fideszes, két cikluson át polgármesterkedő Viniczay Tibort győzte le a választásokon. 2014-ben aztán Huszár már a Fidesz jelöltjeként indult, kihívója sem volt, így simán hozta a győzelmet.
Az LMP lemondását követeli
Az LMP lemondásra szólítja fel Huszár Gábort, Szentgotthárd fideszes polgármesterét. Huszár Gábor a november 16-i rendkívüli testületi ülést megelőző bizottsági ülésen próbálta meggyőzni a képviselőket arról, hogy ne ellenezzék a kormány terveit, miszerint Szentgotthárdon egy 250 konténerből álló tábort szeretne telepíteni a Bevándorlási Hivatal.
Huszár arról beszélt a képviselőknek, hogy nagyon komoly anyagi segítség várható a kormány részéről, hogyha engedélyt adnak a konténerváros telepítésére. Huszár továbbá azt mondta, hogy a párizsi események mögött nagy valószínűséggel a zsidó állam állhat, amely a keresztény Európát az iszlám ellen akarja hangolni. Az LMP szerint ez "nyílt uszítás", így Huszár Gábor "méltatlanná vált a polgármesteri címre".
Frissítés: hát persze hogy bocsánatot kért
Elnézést kért a városi közgyűlésen elhangzott "szerencsétlen megfogalmazásért" Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere.
Az izraeli nagykövetség korábban a leghatározottabban elítélte Huszár Gábor szavait.
Mint írták, a polgármester összekeveri az elkövetőket az áldozatokkal, vagyis "a számtalan terrortámadásnak kitett zsidó állammal".
A Fidesz meglepően normálisan kezeli az esetet: "Polgármester úr saját magánvéleményét fogalmazta meg" - írta a párt sajtóosztálya, bár hozzátették, hogy a párt a terrorizmus minden formáját elutasítja.
A Kormányzati Tájékoztató Központ pedig valami egészen másra válaszolt, amikor Huszár kijelentéséről, Izrael gyanúsításáról érdeklődött a liberális sajtó.
"A magyar kormány álláspontja az, hogy az ellenőrizetlen bevándorlásért nem más országok, hanem az Európai Unió felelőtlen bevándorláspolitikája és az embercsempészek viselik a felelősséget" - írta a KTK.
2. frissítés: különösen a zsidókat nem szeretné megbántani
Huszár Gábor közleményt is kiadott:
"A legtávolabb állt és áll tőlem, hogy bárkit, különösen a zsidó vallású embereket megbántsam. Ezúton szeretnék bocsánatot kérni mindazoktól, akiket a feltételes módban elhangzottakkal megsértettem. A történteket végtelenül sajnálom" - írta az önkormányzati hivatal által kiadott közleményben a polgármester.
(Nyugat - Origó - HVG nyomán)