A boltzár ügyében korábban a frakciójával ellentétesen szavazott, ezért pénzbüntetést kapott a fideszes képviselő, Bencsik János. Mi a helyzet a kormányzati visszakozás után?
Frakción belüli megállapodás köti a fideszes képviselőket, hogy a kötelező parlamenti szavazásokon ugyanazt a gombot kell nyomniuk. Ettől eltérő esetben – legyen szó akár csak tartózkodásról is – pénzbüntetést kell fizetniük. Ez jelenleg 100 ezer forint minden egyes, a fősodortól eltérő voksolás esetén. Az így befolyó összeg jótékonysági alapba kerül, amelyet a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet számlájára utalnak át.
Így járt Bencsik János fideszes képviselő is, aki lelkiismereti okokból eddig több esetben is a frakciója ellenében szavazott, ami 400 ezer forintjába fájt. A büntetést – amit Bencsik egyébként állítása szerint nem így fog fel, hiszen a pénz jó célra megy – az sem enyhíti, hogy a „kiszavazási” szándékát a belső eljárási rendnek megfelelően mindig előre jelezte a frakcióvezetésnek.
Nemmel szavazott például az iraki misszióban való magyar katonai részvételre, a trafiktörvényre, és tartózkodott a szociális ellátásról szóló törvény módosításánál. Nemet mondott-nyomott a vasárnapi boltzár bevezetésére is.
Most, hogy a kormánytöbbség az üzletek nyitvatartása esetében visszaállította a korábbi helyzetet, felmerülhet, hogy a pénz visszajár-e. Bencsik ezzel kapcsolatban a HVG-nek annyit mondott, még nem beszéltek erről, de úgy értelmezi, hogy a pénz már nem kérhető vissza. „Viszont van egy kreditem, amit felhasználhatok” – fogalmazott sokat sejtetően.
Azt, hogy a boltzár eltörlésénél nem szavazó Lázár Jánosnak, Balog Zoltánnak, a tartózkodó Boldog Istvánnak és a nemmel szavazó Szatmáry Kristófnak szintén be kell-e majd fizetnie a 100 ezer forintos büntetést, egyelőre nem tudni. Szatmáry elvileg előre jelezte a frakcióvezetésnek, hogy nemmel fog szavazni, és ezt engedélyezték is neki. Bencsik viszont korábban hiába szólt előre, neki járt a büntetés.
(HVG)