Elmesélte a nizzai tömeggyilkost lelassító hős motoros, hogyan vette üldözőbe Mohamed Bouhlelt, aki őt is megpróbálta elgázolni. A férfi kisebb sérüléseket szenvedett, és kis híján ő is a kamion alatt végezte motorjával.
Zoom
Alexandre Migues
Mikor a nizzai tömeggyilkos belehajtott a nizzai sétányon ünneplő tömegbe és elgázolta első áldozatát, egy nőt, egy motoros azonnal üldözőbe vette. Korábban azt hitte, hogy a vezető elvesztette az uralmat kamionja felett, de mikor a jármű elkezdett cikázni, hogy minél több embert elgázolhasson, rájött, hogy előre megfontolt támadásról van szó. A kamion ezután őt vette üldözőbe.
Alexandre Migues, a motoros ekkor úgy döntött, felcsimpaszkodik a járműre. Megpróbálta kinyitni a kamion ajtaját, de mikor farkasszemet nézett Bouhlel fegyverével, elengedte az ajtót, és legurult a földre. Videó az esetről itt.
A bátor akcióról készült videofelvétel az éjjeli terror egyik legemlékezetesebb pillanatává vált. A motoros viszont a sok napos hallgatás után végre rászánta magát arra, hogy felidézze, mi történt a tragikus éjjelen.
“Csak azt láttam ,hogy a kamion felhajt a járdára, és elgázol egy nőt. Ezután visszajött az útra, és engem is megpróbált elütni. Ekkor az ösztöneim átvették az irányítást, nem is emlékszem pontosan, mikor kezdtem el üldözni a járművet. Csak azt láttam, hogy nagyon eltökélt, és úgy döntöttem, muszáj valamit tennem.” – mesélte.
Mohamed kamionja elé ekkor behajtott valaki egy kisebb teherautóval, és a kamion lefékezett, majd beleütközött. Bouhlel elkezdett lövöldözni.
Migues ekkor már csak a földről figyelte az eseményeket, de elmondta: megbánta, hogy elengedte az ajtót. Úgy gondolja, hogy ha tovább kapaszkodott volna az ajtóba, valahogy kinyithatta volna, és ezzel számos elgázolt ember életét megmenthette volna.
Az események a mészárlás után sem hagyták nyugodni, 36 órán keresztül nem bírt aludni. Most már kicsit jobban van, de gyakran felébred korán reggel. Ilyenkor motorozik egyet, hogy kitisztuljanak a gondolatai.
Helyszíni jelentések szerint nem ő volt az egyetlen motoros, aki megpróbálta megállítani Mohamed Bouhlelt. Egy másik ember is a kamion mellett cikázott, őt viszont elgázolta a tömeggyilkos.
(Independent - Híradó nyomán)