Európában 1200, ezen belül Magyarországon 32 ember fog átlagban 10 évvel rövidebb ideig élni annak következményeként, hogy a Volkswagen-konszern 2008 és 2015 között Németországban Volkswagen, Audi, Skoda és Seat márkanéven 2,6 millió olyan dieselautót adott el, amelynek szennyezőanyag-kibocsátása meghaladta a gyártó által megadott és az engedélyezett szintet meghaladó értékeket – számította ki a Massachusettsi Műegyetem (MIT) a Harvard és a belgiumi Hasselt Egyetem bevonásával.
A kutatók szerint a csalás okozta halálesetek közül 500 fog bekövetkezni Németországban, vagyis az idő előtti elhalálozások több mint 60 százaléka a környező országokra jut. A kutatók számításai szerint például Lengyelországban 160, Franciaországban 84, Csehországban 72, Olaszországban 55, Ausztriában 47, Svájcban 40, Magyarországon 32, Nagy-Britanniában 30, Romániában pedig 27 hal meg idő előtt a Volkswagen-csalás következtében.
Zoom
A Volkswagen lebukott, már csak aza kérdés, ki más hazudik még
Egy korábbi tanulmányában az MIT azt jósolta, hogy az Egyesült Államokban eladott 482 ezer manipulált VW-gyártmány 60 ember idő előtti halálát fogja okozna. A levegőbe került vagy kerülő többlet szennyezőanyag a jóval nagyobb népsűrűség és az eltérő légköri viszonyok miatt okoz aránytalanul több halálesetet Európában – olvasható a tanulmányban, amely az Environmental Research Letters című szakfolyóiratban látott napvilágot pénteken.
A kutatók kalkulációi szerint további 2600 halálesetet és 4,1 milliárd euró egészségügyi többletköltséget előzhet meg, ha a konszern 2017 végéig visszahívja és átalakítja a Németországban eladott összes manipulált autót. A Volkswagen-csoport – mint azt 2015 szeptemberében maga elismerte – 11 millió olyan dieselüzemű autót értékesített szerte a világon, amelybe a szennyezőanyag-kibocsátási adatokat megszépítő szoftvert szereltek a hatóságok által megállapított határértékek kijátszása céljából.
A meghamisított adatú autókból több mint 8 millió került Európa útjaira. A botrány kitörése óta a konszern 3,6 millió gépkocsit hívott vissza és alakított át környezetkímélővé.
(MTI)