A lengyel és magyar nép barátsága és szolidaritása nem puszta közhely, és talán példátlan a világtörténelemben – mondta Jerzy Snopek Lengyelország budapesti nagykövete a Kossuth Rádiónak.
Szombaton nyitották meg a nyíregyházi Jósa András Múzeumban azt a vendégkiállítást, mely 600 kilométer távolságból, a lengyelországi Minsk Mazowieckiből érkezett a magyar megyeszékhelyre, és a 7. Ulánus Ezred történelmébe enged bepillantást. A tárlaton – amely június 5-ig tart nyitva – a két világháború közötti egyenruhák, fegyverek, nyergek mellett az ulánusok életét, hétköznapjait bemutató bőséges festmény- és fotóanyag is látható.
Jerzy Snopek Lengyelország budapesti nagykövete a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában azt mondta, a két nemzet ezeréves barátsága talán példátlan a világtörténelemben. A magyar-lengyel barátság és szolidaritás nem puszta közhely, hanem valósság.
Zoom
Budapest, 2017. március 15.: Jerzy Snopek, Lengyelország budapesti nagykövete megkoszorúzza a Bem-szobrot (MTI Fotó: Soós Lajos)
A diplomata arról is beszélt, hogy a nagy lengyel szabadságharcos, Bem József, aki 1848-’49-ben az erdélyi magyar seregeket is vezette, mindkét nemzet halhatatlan hőse.
Persze az, hogy a magyar hagyományban is legendává vált, nagymértékben az adjutánsának (hadsegéd), Petőfi Sándor köszönhető, ám a költő elismerését nem volt könnyű elnyerni. Ez talán senkinek nem sikerült úgy, mint Bemnek. A lengyel származású altábornagy ugyanis nem csak hihetetlenül bátor volt, valamint zseniális hadmérnök és stratéga, hanem mindenekelőtt nagyon becsületes ember, aki hasonlóan Petőfihez, nem alkudott – mondta a lengyel nagykövet.
Jerzy Snopek hangsúlyozta, Bem Józsefen, Dembinszky Henriken vagy Wysocki József mellett még nagyon sok lengyel, mintegy négy és fél ezer légiós harcolt a szabadságharcban a magyarok oldalán.
(Kossuth Rádió)