Néhány nappal az után, hogy kiderült, többmilliós értékű vadászatokra járt éveken át Svédországba, Semjén Zsolt a Parlamentben fogadta a Safari Club International elnökét. A miniszterelnök-helyettes, aki egyben az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke is, a találkozóról készült videóban az "ellenzéki médiának" is üzent.
Egyebek mellett a magyar vadgazdálkodás külföldi megítéléséről és a 2021-es budapesti vadászati világkiállításról egyeztetett Paul Babazzal, a Nemzetközi Szafariklub (Safari Club International, SCI) elnökével Semjén Zsolt. Az eseményt videón is megörökítették, amely a miniszterelnök-helyettes Facebook-oldalára került fel.
A felvételen Babaz elmondja, hogy "Magyarország kiváló munkát végez a természetvédelem és a vadgazdálkodás területén", és azt is közli, hogy meghívja Semjént vadászni az Egyesült Államokba, mivel "nagyszerű vadászt és nagyszerű természetvédőt ismertünk meg a személyében".
Aztán arról kérdezik az SCI elnökét, mit gondol arról, hogy Semjén – aki a szervezet 2016-os Las Vegas-i konvencióján megkapta az év törvényhozója díjat – a politikában is vállalja vadász voltát. A szinkron szerint erre Babaz így válaszolt: "Nagyon büszkének kell lenni akkor, ha valaki a természetvédelem és a vadgazdálkodás területén ennyire elkötelezett. Miniszterelnök-helyettes úr maga is vadász. Nagyon fontos azt megmutatni, hogy a vadászok mennyire elkötelezett a vadgazdálkodás és a természet védelme mellett, úgy gondolom, erre igenis büszkének kell lennie."
A videó készítői ezután a miniszterelnök-helyettest állították a kamera elé, aki nagy lelkesedéssel beszélt a klubról. Szerinte a szervezet "az Egyesült Államokban fantasztikus erőt és társadalmi támogatottságot képvisel, lenyűgöző konvenciókat tartanak, hihetetlen preparátumokat és értékeket vonultatnak föl, és ezért nagyon fontos, hogy az amerikai felfogás, az amerikai értékek, és maga az SCI – amely mégiscsak egy világszervezet – lenyűgöző trófeái és vadászati relikviái Magyarországon bemutatásra kerüljenek".
Semjén szerint, aki valaha volt a Safari Club konvencióján, az láthatta, hogy "valóban műremek, művészeti és szobrászati értékű preparátumok vannak fantasztikus trófeákról".
A videó egyik narrátora megkérdezte a miniszterelnök-helyettestől, elfogadja-e az amerikai vadászati meghívásokat. A mosolygó Semjén úgy reagált, hogy "a jó Isten tartsa meg a jó szokásukat", majd azon sajnálkozott, hogy az efféle meghívások csak kis részének tud eleget tenni, mert "időben annyira be van szorítva".
Továbbra is mosolyogva hozzáfűzte: "Hogy kicsit borzoljam az ellenzéki média kedélyét, megpróbálom kiciriblizni azt, hogy Bayer Zsolt barátom is eljöhessen velünk. Bizonyára nagyszerű novellákat fog írni ezekről az utakról."
(HVG)