2021-ben nyitja meg kapuit a városháza tér alatt az a zsidó múzeum Kölnben, amely egy 600 méter hosszú, föld alatti útvonalon mutatja majd be több mint kétezer év történelmét.
A múzeum tervezett útvonala elvezet az egykori római helytartói palotáig, amelynek falát az 1950-es években a háború utáni romeltakarítási munkálatok során fedezték fel. A világhírű kölni dómtól néhány percnyi sétára lévő közgyűjtemény építése 77 millió euró – több mint 25 milliárd forint – lesz a becslések szerint – közölték a napokban megtartott alapkőletételkor.
Henriette Reker főpolgármester elmondta: nincs még egy olyan német város, amelynek története ilyen hosszú időn át összefonódott volna a zsidóságéval, mint Köln. Köln zsidó közössége az egyik legrégebbi az Alpoktól északra.
Zoom
Régészeti feltárás Köln belvárosában (Fotó: Getty Images/Alexander Stein)
Kevéssé ismert, hogy már 1700 évvel ezelőtt éltek zsidók a városban – mondta Armin Laschet, Észak-Rajna–Vesztfália miniszterelnöke. Emlékeztetett a zsidó negyed lerombolására és lakóinak megölésére is, amely 1349-ben történt: akkoriban a zsidókat okolták a pestis kirobbanásáért.
A kölni zsidó negyed nem a város szélén feküdt, hanem éppen a kereskedőváros középpontjában, a városháza előtt.
A városháza előtti téren 2007 óta végeznek ásatásokat, eközben a régészek feltárták a táncház, a kórház, a pékség és a zsinagóga romjait. A zsidó rituális fürdőhely, a mikve után az új múzeum a MiQua nevet kapja.
A kutatók számos értékes műtárgyra is bukkantak, többek között egy a 11. századból származó félhold alakú, drágakő berakásos arany fülbevalóra. Felfedeztek egy a középkorból származó táblát is, a rajta szereplő régies felirat az egyik klasszikus kölni mondásra utal. Mindezek a történelmi emlékek arra utalnak, hogy a zsidók évszázadok óta szorosan kötődnek Köln városához – vélik a szakértők.
(MTI)