Garantált alapjövedelmet ígér Indiában a szegényeknek Rahul Gandhi, a legnagyobb ellenzéki erő, az Indiai Nemzeti Kongresszus párt vezetője megválasztása esetén.
Zoom
Kamarás István (jelenleg az Opre Roma – Cigány Demokrata Néppárt elnöke, korábban a KDNP-s Barankovics Roma Műhely elnöke) a feltétel nélküli alapjövedelem egyik hangos követelője, lásd a kapcsolódó anyagunkat
Rahul Gandhi hétfői Twitter-üzenetében azt írta, a garantált alapjövedelem bevezetésével hozzá fognak járulni "a szegénység és éhínség kigyomlálásához".
"Ez a látomásunk és az ígéretünk. Nem építhetünk új Indiát, miközben fivéreink és nővéreink milliói szenvednek a szegénységtől" - írta az ellenzéki vezető, aki részleteket nem közölt elképzeléséről.
Politikai elemzők szerint Rahul Gandhi ezzel a bejelentésével egyfajta ellenprogramot hirdetett Narendra Modi miniszterelnök február 1-jén ismertetésre kerülő költségvetési törvénytervezetével szemben. A hindu nacionalista Bháratíja Dzsanata Pártot (BJP) vezető Modi ugyanakkor megfigyelők szerint szintén szociálpolitikai engedményekkel készül szavazókat fogni a szegénység sújtotta, 1,25 milliárd lakosú Indiában. Úgy tudni, a költségvetés különösen a földműveseknek kíván kedvezni, akiket erősen megviseltek az alacsony felvásárlási árak és a rossz időjárási körülmények, ami több ezer öngyilkossághoz is vezetett az utóbbi években.
(Index nyomán)