A nemzeti oldalon már szinte mindenki egyértelműsítette álláspontját bizonyos politikai szereplőkkel szemben. Ezzel a dallal ezt most mi is megtesszük - írja Petrás János, a zenekar énekese.
Frissítés: egy kis visszatekintés
Kevés videó szemlélteti jobban a különbséget a néhány évvel korábbi és a jelenlegi Jobbik között. A mára zsidócsicskává züllött párt Gyurcsányékkal tüntet, szelfizik és szervezkedik, jó embereknek nevezve őket, 2013-ban pedig, amikor még a Kárpátia is vállalhatónak tartotta őket, a cionizmus és a judeobolsevizmus áldozataira emlékező tüntetést szerveztek, s az azóta a Spinoza-házig süllyedt Vona Gábor ilyen elegáns zsidózással konferálta fel a zenekart:
2. frissítés: "a Jobbik elvesztette a lelkét"
Petrás a Mandinernek adott interjút:
- Nagy vihart kavart legfrissebb dalotok, az Egyszerűen senkik vagytok. Mi volt az apropó?
- Bár a dal magáért beszél, és én sem szeretném a saját dalunk műelemzőként boncolgatni, azért egyáltalán nem véletlen, hogy éppen mára időzítettük.
- Vagyis?
- Ma vették elő az EU Parlamentjében Magyarországot.
- „Istentelen lusta csürhe, / Nem magyarnak való egy se! / Beszéltek itt összevissza, / Bolond szavát, bolond issza." Kikről énekelsz itt?
- Mindenkiről szól, aki a magyar nemzet ellen áskálódik.
- A klipben közismert baloldali szereplők mellett jobbikos politikusok is megjelennek kitakart szemmel.
- Csak egy kulcsszót mondok: szivárványkoalíció. Miért kell a Jobbiknak mindenáron együtt mozogni, együtt megjelenni, szövetségre lépni azokkal, akik behívják az EU-s ügyészséget? Miért nem tudunk megmaradni függetlennek? A Jobbik elvesztette a lelkét, az a közösség, az az érzés és motiváció, ami benne volt, már elveszett. Egy biztos: nem a Kárpátia változott, mi kitartunk a korábbi értékeink mellett.
- Mit gondolsz, más nemzeti rockot játszó zenekarok is egyetértenek az üzenettel, kihátrálnának a Jobbik mögül?
- A dalban Sziva Balázs, a Romantikus Erőszak frontembere vokálozik: ő egész biztos egyetért az üzenettel.
- Milyen volt eddig a dal fogadtatása? A magyar sajtóban tarolt.
- Déltől szinte ráragadt a fülemre a telefon, mindenki érdeklődött, ennek pedig nagyon örülünk! Azt hiszem, nincs még egy zenekar Magyarországon, aki ennyire politikai tényező tudna lenni.
A Jóisten ránk rótta azt a feladatot, hogy politikai tényező legyünk, így időről időre ki kell fejezzük a véleményünket. Ez a dal egy közéleti kinyilatkoztatás, ha úgy tetszik, egy nyílt levél. Ezért is lett szándékosan egyszerű. Egyébként az idén megjelenő új lemezünkön is hallható lesz.
- Miért nem írtatok egy nyílt levelet?
- Igen, kitehettünk volna egy állásfoglalást is, hogy ettől és attól elhatárolódunk, ezt elolvasták volna páran – vagy nem –, így viszont nagyon sokakhoz eljut az üzenet. És így mindenki tudja, kiket gondolunk senkiknek.