Az amerikai elnökválasztási folyamat csütörtökön az iowai választók jelöltállításával vette kezdetét. A demokratáknál egyértelműen Obama a nagy győztes, a republikánusoknál pedig Mike Huckabee. Az iowai jelöltválasztást Barack Obama nyerte a szavazatok 37,5 százalékával, John Edwards 29,8 százalékkal második, Hillary Clinton 29,5 százalékkal csak a harmadik helyet szerezte meg.

A negyedik, messze lemaradva Bill Richardson lett 2,1 százalékkal, őt 0,9-cel Joe Biden követi, aki a 0,02 százalékkal záró Chris Doddhoz hasonlóan már vissza is lépett. Az utolsó napokban már számítani lehetett Obama győzelmére, a jelöltválasztás előtti utolsó felmérések meg már Edwards második helyét is jelezték.

Clinton ilyen arányú vereségére azonban még ellenfelének legnagyobb támogatói sem számíthattak. Clinton vereségének sok aspektusa van. A legfontosabbak: Obama több szavazatot szerzett a nőktől, mint Hillary; a fiatalok, illetve az első választók elsöprő többsége Obamát támogatta. A demokrata szavazók szerint a változás a legfontosabb téma, és ezt Obama képviseli a leginkább. De ennél is fontosabb, hogy Obama szerint itt az ideje annak, hogy a pártpolitikán túllépve újra egyesítsék az országot.

Ahogy a CNN egyik elemzője mondta, két módja van a győzelemnek: az üzenet és a taktika. Obama üzenete hitelesebb, és Iowában, a legtaktikázóbb államban azt is bebizonyította, hogy taktikában is veri Clintont. A szenátor asszony kampánystábjában egyébként sejthettek valamit, főtanácsadója már májusban óvta Iowától, azt tanácsolta neki, ne tulajdonítsanak jelentőséget az államnak. Clinton nem hallgatott rá, és most már nehéz lesz a maga javára fordítani a történteket.

Persze ez nem jelenti, hogy minden elveszett számára, mert az iowai győzelem csak neki jelentett volna automatikus győzelmet a demokrata versenyben. Obama hiába nyert, még hosszú és kemény út előtt áll. Az iowai győzelem után viszont már ő számít a fő esélyesnek New Hampshire-ben és Dél-Karolinában is. A januárban választó államok közül Clintonnak igazából csak Nevadában van esélye, és ha január Obama diadalmenete lesz, az már kiegyensúlyozhatja Clinton most tapasztalható előnyét a február 5-én szavazó két nagy államban, Kaliforniában és New Yorkban.

A republikánusoknál sokat tisztult a helyzet. A jelöltválasztást Mike Huckabee nyerte meggyőző fölénnyel. A volt arkansasi kormányzó 34 százalékot szerzett, Mitt Romney 25-öt. A harmadik helyr John McCain futott be, egy hajszállal megelőzve Fred Thompsont, aki a pletykák szerint vissza is lép a javára. Az ötödik Ron Paul lett 10 százalékkal, Rudy Giuliani 3 százalékkal kullog a lista végén.

Huck győzelme két embernek jött nagyon rosszul: Mitt Romneynak, aki így már valószínűleg nem nyerhet New Hampshire-ben, és Rudy Giulianinak, aki Iowát kihagyta, és egy szoros eredményben reménykedett. Nagyarányú győzelmével Huck egyértelműen listavezetővé lépett elő a republikánusoknál, akit valószínűleg csak a harmadik, a New Hampshire-ben fantasztikusan hajrázó John McCain győzhet le. Mitt Romney hatalmasat bukott. Jó ideje ő számított az éllovasnak, és két nappal a szavazás előtt még úgy tűnt, legyőzheti Huckot, de hatalmas taktikai hibát vétett, mivel az az utolsó két napban negatív kampányba kezdett. Ha életben akar maradni, sokkal kéne nyernie New Hampshire-ben, erre viszont egyre kevesebb az esélye. Rudy Giuliani, a volt New York-i polgármester országos ismertségére alapozva úgy gondolta, hogy a február 5-én, amikor 23 államban, köztük New Yorkban és Kaliforniában választanak, majd besöpri a jelöltséget, azzal viszont láthatóan nem számolt, hogy a verseny már januárban kétszereplősre szűkülhet.

(Portfolio)